PvdA Rotterdam


In de media

Twijfelaars moeten we overtuigen

Di 15 Jan 2008 - Metro, Job Halkes

Fractievoorzitter Van Heemst slaat ledenadvies PvdA over burgemeestersreferendum in de wind

REFERENDUM. Moeten Rotterdammers hun nieuwe burgemeester kiezen via een referendum of volgt er een benoemde opvolger van de huidige burgemeester Ivo Opstelten in 2009? Vorige week stemde 90 procent van de PvdA-leden in Rotterdam tegen een referendum. PvdAfractievoorzitter Peter van Heemst blijft echter voorstander.

Is zon grote meerderheid geen probleem?
Ik zie het niet als probleem, maar als advies. Dat was altijd de afspraak. Natuurlijk neem je zon advies serieus en zet het aan tot nadenken, maar je hebt ook recht op een andere keus. Ieder fractielid moet dat voor zichzelf bekijken. Ik weet voor mezelf dat ik mijn standpunt niet ga veranderen.

Maar moet je zon overweldigend advies dan negeren? De PvdA heeft er voor gekozen een advies te geven aan de fractie. Maar dat is in mijn ogen hetzelfde als een goede vriend het advies geven om te stoppen met roken. Doet hij dat niet, dan zeg je de vriendschap toch ook niet op?
Iedereen in de partij weet dat ik een burgemeestersreferendum wil. Zelf ben ik ook gekozen door een referendum als lijsttrekker.

Waarom ben jij voorstander?
Een burgemeester is er voor alle Rotterdammers en dan moet je ook alle Rotterdammers de kans geven hem te kiezen. Dat kan door iedereen mee te laten doen aan zon verkiezing, maar dat mag niet van de wet. Met de huidige keuze tussen twee kandidaten is het een beetje behelpen. Maar dan is zon referendum de minst slechte oplossing tegenover het laten benoemen van een burgemeester.

Er zijn toch ook nadelen. Behalve de veiligheid heeft de burgemeester verder geen portefeuille.
Die nadelen zie ik ook. Maar mensen kunnen beter wat kiezen dan uit de krant te vernemen dat meneer A of mevrouw B het is geworden. Tweede voordeel is dat kandidaten kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Dat ze campagne voeren op het Afrikaanderplein en daar uitleggen wie ze zijn en wat ze willen. Laten zien wat je waard bent. Ook kunnen mensen dan kiezen uit twee burgemeesters op het gebied van ervaring en wat voor soort burgemeester je het meest aanspreekt. Iemand met een groot internationaal netwerk of iemand die dicht bij de burger staat. Op internetpolls en op straat merk je dat mensen graag willen kiezen. Mensen vinden het wel heel vervelend zoals het nu in Utrecht en Eindhoven gaat. Twee mensen van dezelfde politieke kleur is niet goed, er moet wat te kiezen zijn.

Leefbaar wil een referendum houden over het referendum. Ga je daar in mee?
Nee, de gemeenteraad moet de knoop doorhakken over het referendum. Dat is een vraag die niet alleen Leefbaar en de PvdA zich moeten stellen. Ook mensen van andere partijen moeten nadenken of ze de Rotterdammers laten kiezen of alles weer laten afspelen in de achterkamertjes.

Is zon referendum niet een ideale gelegenheid voor de PvdA om van het regenteske imago af te komen?
In mijn ogen is zon referendum het sluitstuk van de veranderingen. Van een regentenpartij in 2000 naar een open en herkenbare Rotterdamse volkspartij in 2010. Daar is al heel veel werk voor verzet, zoals een lijsttrekkerverkiezing en de macht in het stadsbestuur royaal te verdelen.

Maar is er een meerderheid in de fractie?
Iedereen moet volgens zijn eigen inzicht en overtuiging stemmen. Nu zijn ongeveer vijf voor, vijf tegen en de rest heeft nog geen standpunt. Die zullen waarschijnlijk hun standpunt innemen na het debat in de fractie en gemeenteraad. Het wordt belangrijk wat de twijfelaars gaan doen. Ik geloof dat ik ze kan overtuigen en meekrijgen, maar hoop ook dat SP, GroenLinks, CDA, VVD, Chris-tenunie/ SGP en D66 bijdraaien.

Stoppen
Burgemeester Ivo Opstelten liet in Metro in 2006 weten dat hij
1-1-2009 een mooie datum vindt om te stoppen. Hij is dan 65 jaar.

Verschenen in Metro van maandag 14 januari 2008