Scientific American Top 50

TNO wint prijs voor ontwikkeling BioSwitch

14 januari 2008 - TNO heeft een plaats verworven in de Scientific American top 50 voor de ontwikkeling van de 'BioSwitch', een innovatieve technologie voor gecontroleerde afgifte. Het geheim achter het succes van de BioSwitch van TNO is de afgifte van actieve componenten op precies de juiste plaats en de juiste tijd, zowel voor voedsel als voor andere toepassingen.

Elk jaar eert de Scientific American 50 personen, teams, bedrijven en andere organisaties die baanbrekende resultaten hebben bereikt op het gebied van onderzoek, bedrijfsvoering of beleid en daarmee uitzonderlijk technologisch leiderschap tonen. Hans Boumans en zijn onderzoeksteam zijn er trots op dat zij een plaatsje hebben gekregen op de prestigieuze internationale lijst die deze maand gepubliceerd is.

Deze erkenning bevestigd de strategische keuze van TNO om dé innovator te worden in de technologie voor gecontroleerde afgifte. Door de toenemende vraag naar nieuwe formuleringen van actieve componenten besloot TNO te investeren in deze technologie. Een technologieplatform is opgezet voor nieuwe methodes voor micro-encapsulatie, formulering en coatingtechnologie. Vooral in de voedingsmiddelenindustrie zullen systemen voor gecontroleerde afgifte nuttig zijn voor het verhogen van de werkzaamheid van bioactieve stoffen, het verbeteren van de stabiliteit of de houdbaarheid, en het maskeren van de invloed van ingrediënten op de smaak. De BioSwitch is een uitstekend voorbeeld van de unieke oplossingen die TNO voor haar klanten kan ontwikkelen.

BioSwitch concept

Oorspronkelijk is het concept van de BioSwitch ontwikkeld als hulpmiddel bij actieve verpakkingen. De werking kan vergeleken worden met het Paard van Troje. In deze toepassing bevatten kleine deeltjes die bestaan uit een matrix van gemodificeerde polysacchariden - een kooi van biopolymeer - een antimicrobiële stof. De BioSwitch-deeltjes worden aangebracht op het oppervlak van de voedingsverpakking. Indien er een microbiële besmetting optreedt, scheiden de bacteriën enzymen uit die de matrix van polysacchariden afbreken. "Net als bij de soldaten die uit het Paard van Troje komen, wordt door afbraak van de deeltjes de antimicrobiële stof afgegeven die de bacteriën doodt," vertelt Ted Slaghek, groepsleider BioSwitch, "Hetzelfde principe kan worden toegepast in verven en andere coatings, maar nog belangrijker is dat met deze baanbrekende nieuwe technologie gecontroleerde afgifte van actieve componenten in verschillende toepassingsgebieden ontwikkeld kan worden."