International Film Festival Rotterdam

37e International Film Festival Rotterdam
23 januari - 3 februari 2008

PERSBERICHT UNIFRANCE 15 januari 2008

Franse films en filmmakers op het IFFR 2008

Met maar liefst vijfentwintig speelfilms en vele coproducties neemt de Franse cinema een ereplaats in op het 37e International Film Festival Rotterdam. In de selectie zijn internationaal door publiek en pers succesvol ontvangen films te zien. Daarnaast worden veel eerste of tweede speelfilms van jonge makers vertoond, inclusief een VPRO Tiger Award-kandidaat. Gezamenlijk geven de Franse films in deze festivaleditie een uitstekend beeld van de variatie en het talent dat de cinema in Frankrijk kenmerkt.

Meesters van de Franse cinema zijn vertegenwoordigd in de festivalsectie Kings & Aces. Daaronder zijn Le Voyage du Ballon Rouge van Hou Hsiao Hsien, met in de hoofdrol Juliette Binoche, Les Amours d'Astrée et de Celadon, van de immer productieve en geïnspireerde Eric Rohmer, L'aimée van Arnaud Desplechin, die terugkeert naar de documentaire met een portret van het verleden van zijn vader. Barbet Schroeders L'avocat de la terreur is te zien in de Time & Tide-sectie : een fascinerende documentaire die de raadselachtige persoonlijkheid onderzoekt van de Franse advocaat Jacques Vergès.

De selectie Franse films in het IFFR 2008 wordt aangevoerd door de winnaar van de Speciale Juryprijs in Venetië: La graine et le mulet van Abdellatif Kechiche. Het programma biedt verder plaats aan films van ervaren Franse regisseurs: Capitaine Achab van Philippe Ramos, vrijelijk geïnspireerd op 'Moby Dick' en bekroond in Locarno 2007; Medée Miracle van Tonino De Bernardi, een Medea-variatie met in de hoofdrol Isabelle Huppert; Dans la vie, de nieuwe film van Philippe Faucon, een alledaags verhaal over Arabisch-Joodse relaties; La maison jaune van Amor Hakkar, de eerste speelfilm met dialogen in de Chaoui-taal, gesproken door Berbers in het oosten van Algerije en Un baiser s'il vous plait van Emmanuel Mouret met in de hoofdrol Virginie Ledoyen.

De 37e festivaleditie brengt een hommage aan Jacques Nolot, een eigenzinnig en opvallende filmmaker in de Franse cinema, door zijn meest recente speelfilm Avant que j'oublie te laten vergezellen door L'arrière pays en La chatte à deux têtes, de andere twee werken uit Nolot's trilogie.

Opnieuw zal een jonge, nieuwe generatie Franse filmmakers zijn opwachting maken met een eerste of tweede film. De in Rotterdam eerder geprezen actrice en filmmaakster Isild le Besco zal haar tweede speelfilm Charly introduceren. Adolescentieperikelen staan ook centraal in Naissance des pieuvres, het speelfilmdebuut van Céline Sciamma, bekroond met de Louis Delluc-prijs voor eerste film. Uit Frankrijk komen verder Tueur, een thriller van de jonge Cedric Anger ; Andalucia, tweede speelfilm van de Frans-Senegalese regisseur Alain Gomis ; La France van Serge Bozon, die de Eerste Wereldoorlog origineel benadert en 57000 km entre nous van Delphine Kreuter, waarin de impact van moderne communicatietechnieken op het hedendaagse gezinsleven een grote rol speelt. Het geprezen filmdebuut Tout est pardonné van Mia Hansen-Love, eveneens bekroond met de Louis Delluc-prijs, toont de gevoelige zoektocht naar identiteit van een jonge vrouw. De film is geselecteerd in de Sturm und Drang-sectie. Het talent en de productiviteit van de jonge Franse cinema worden ook weerspiegeld in de VPRO Tiger Awards Competitie, waarvoor Mange, ceci est mon corps is geselecteerd, een reis naar de Haïtiaanse cultuur door de veelbelovende filmmaker Michelange Quay. Diens korte film L'Evangile du cochon créole werd eerder op diverser festivals bekroond.

Naast speelfilms en documentaires, omvat de Franse selectie dit jaar ook animatiefilms : het succesvolle Persepolis van Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud en Peur(s) du noir, zes korte films over angsten gemaakt door een collectief van beroemde stripkunstenaars onder artistiek leiderschap van Etienne Robial. Gil Joseph Wolman's L'anticoncept, een befaamde Franse experimentele film uit 1952, wordt vertoond binnen de Exploding Cinema-sectie.

Opmerkelijke Franse coproducties in de festivalselectie zijn onder meer Le papier ne peut pas envelopper la braise, een documentarie van Rithy Pahn over prostitutie in de Cambodjaanse hoofdstad, Izza Genini's Nuba d'or et de la lumière, een Frans-Marokkaanse documentaire over Arabisch-Andalusische muziek, Dans la ville de Sylvie van José-Louis Guérin en de Libanees-Franse speelfilm Falling from Earth van Chadi Zeneddine.

Franse gasten van IFFR 2008, verblijfsdata, wijzigingen voorbehouden :

Hou Hsiao Hsien (Le voyage du ballon rouge) 23 - 27 Januari

Serge Bozon (La France) 25 - 28 Januari

Céline Sciamma (Naissance des pieuvres) 25 - 28 Januari

Jacques Nolot (Avant que j'oublie/L'arrière pays/La chatte à deux têtes) 25 - 28 Januari

Michelange Quay (Mange, ceci est mon corps) 26 Januari - 3 Februari

Delphine Kreuter (57000 km entre nous) 27 - 30 januari

Mia Hansen Love (Tout est pardonné) 27 - 31 Januari

Tonino De Bernardi (Medée Miracle) 27 - 31 Januari

Alain Gomis (Andalucia) 28 - 30 januari

Cédric Anger (Tueur) 28- 31 Januari

Chadi Zeneddine (Falling from Earth) 28 Januari - 1 Februari

Izza Genini (Nuba d'or et de la lumière) 30 Januari - 3 Februari

Amor Hakkar (La maison jaune) 30 Januari - 2 Februari

Emmanuel Mouret (Un baiser s'il vous plait) 31 Januari - 2 Februari

Overige gasten, verblijfsdata nog te bevestigen :

Isild le Besco (Charly)
Some directors of Peur(s) du noir

(einde persbericht)