24 Dagen vakantie voor Tweede Kamerleden


AMSTERDAM, 20080115 -- Via de internet-community Belastinglobby ondertekenen Nederlandse belastingbetalers de actie '24 dagen vakantie voor Tweede Kamerleden'. Op www.belastinglobby.nl tekenen belastingbetalers wekelijkse acties voor belasting-verlagingen met als doel meer besteedbaar inkomen, minder belastingen en een betere besteding van belastinggeld. De actie van belastingbetalers '24 dagen vakantie voor Tweede Kamerleden' is één van vele acties die gaan volgen.

De taak van de Tweede Kamer is het controleren van de regering. Dat gebeurt door het goedkeuren van de jaarlijkse begroting en het aannemen van wetten. Kamerleden zijn gekozen als volksvertegenwoordigers, maar laten helaas hun partijbelang zwaarder wegen dan het landsbelang of zelfs het kiezersbelang.

De Tweede Kamer kent maar drie vergaderdagen in de week. Van de 52 weken in het jaar is zij 17 weken met 'reces', ofwel vakantie. De belastingbetalende kiezer zelf heeft meestal maar 24 dagen vakantie. De Tweede Kamerleden hebben in die zelfde periode 85 dagen vakantie. Het excuus voor deze discrepantie was vroeger de reistijd voor de kamerleden naar Den Haag. Nu is het geen excuus meer uit de tijd van de postkoets, maar zou het zogenaamde contact met de kiezer tijd kosten. Hoewel de partijlijn gevolgd wordt, schijnen kamerleden dus heel veel tijd nodig te hebben voor dat contact. Er zijn echter voldoende middelen om direct en zonder veel tijdsbesteding de keuze van de kiezer te vernemen. Daarnaast krijgen partijen ook subsidie voor allerlei ondersteuning zodat Tweede Kamerleden zich kunnen richten op de hun door de kiezer gegeven taak.

Tweede Kamerleden zouden moeten stoppen met hun tijd besteden aan niet-controlerende taken. Om hun productiviteit op te schroeven zouden ze net als veel van hun belastingbetalende kiezers 24 vakantiedagen per jaar moeten krijgen. De vrijgekomen tijd kunnen ze dan besteden aan het werkelijk controleren van de regering. In België hebben burgers onlangs een betoging gehouden voor meer koopkracht. Belgische politici hebben daar naar geluisterd. Nederlandse politici mogen de koopkracht van burgers niet overbelasten met een nog verdere verhoging van de accijnzen! Politici dienen eindelijk het besteedbare inkomen van belastingbetalers centraal te gaan stellen, niet hun miljardenplannen en luchtballonnen. De accijnzen moeten naar Belgisch voorbeeld nu fors verlaagd worden, en zeker niet verhoogd. Daarnaast dient een brede discussie gestart te worden over nut en noodzaak, vorm en hoogte van accijnzen.

Over Belastinglobby

Belastinglobby is begonnen op 1 september 2007 en is de niet-politieke internet-community voor en door alle Nederlandse belastingbetalers. Deze betalen samen jaarlijks ruim 130 miljard euro aan belastingen. Belastinglobby geeft iedereen, ongeacht financiële positie, leeftijd of politieke kleur, de mogelijkheid om hun stem te laten horen. Naast één keer in de vier jaar op politici en hun plannen, kunnen belastingbetalers nu elk uur van de dag hun stem laten horen door acties te tekenen. Acties die belastingen verlagen, het besteedbaar inkomen verhogen en de resterende belastingen beter besteed laten worden. De wekelijkse acties worden in de media gebracht en op termijn op de politieke agenda geplaatst door te lobbyen met het aantal belastinglobbyisten en stemmen. De oprichters van Belastinglobby zijn geen lid van een politieke partij.

Belastinglobby streeft naar:
1. Meer besteedbaar inkomen
2. Minder belastingen
3. Betere besteding van belastinggeld

Doe mee, tel mee, stem mee

Tekenen voor de actie van belastingbetalers '24 dagen vakantie voor Tweede Kamerleden' of één van de andere belastingverlagende acties kan gratis via de website ww.belastinglobby.nl. Of via mobiel, door een SMS bericht te sturen naar nummer 3010 met de tekst LOBBY RECES (0,60 e.p.o.b.).