Ingezonden bericht


Gaat dit Eco-huis tegen de vlakte ?

In Steenwijk staat de waarschijnlijk meest energiezuinige woning van Nederland. Maar niet lang meer, als het zo doorgaat. Dinsdag 15 januari 2008 is de beslissende vergadering van B&W en de kans is groot dat daarna meteen de slopershamer erin gaat.

Voor wie het niet heeft gevolgd de afgelopen jaren: het huis is gebouwd door ir. Jan Husslage die hier al zijn hele leven met hart en ziel aan werkt. Het is geheel opgetrokken uit gerecyclede materialen die zoveel mogelijk uit de nabije omgeving zijn betrokken. De wijk waarin het staat was ooit bedoeld voor ecohuizen, uiteindelijk is Jan de enige die op die manier ging bouwen. De naaste buren hebben alles gedaan om hem weg te pesten en ook - wat veel erger is - de gemeente Steenwijkerland zelf. Die misbruikt nu het anti-speculatiebeding in de verkoopakte, en heeft tot nu toe alle rechtzaken daarmee kunnen winnen. Terwijl de gemeente zelf mede schuld is aan de vertraging bij de bouw en iedereen weet dat Jan de kavel niet heeft gekocht om ermee te speculeren. Als dit unieke huis tegen de vlakte gaat, is dat een enorme klap voor heel het ecologische bouwen in Nederland. En we lopen toch al achter.

Willen jullie alsjeblieft alles doen om Jan te steunen. Ook deze mail verspreiden naar al zoveel mogelijk anderen. En op jullie website een noodoproep plaatsen.
Kamerleden opporren, etc.

Er loopt een petitie aan minister Cramer (die overigens al heeft laten weten dat ze niks kan doen omdat het een civielrechtelijke zaak is). Daarnaast moeten B&W zoveel mogelijk protestbrieven krijgen voor de vergadering van dinsdag 15 januari. De tijd dringt! Ze hebben het huis al laten leeghalen.

De website van Jan Husslage: www.solvir.wordpress.com. Hierop zijn ook tientallen petities aan minister Cramer te lezen. En uitgebreide info over het project.

De mailadressen van B&W van Steenwijkerland:

hayo.apotheker@steenwijkerland.nl (burgemeester)
andre.van.de.nadort@steenwijkerland.nl
peter.van.der.terp@steenwijkerland.nl
henk.boxum@steenwijkerland.nl
wout.de.vries@steenwijkerland.nl
harry.aalderink@steenwijkerland.nl

Met vriendelijke groet,

Mirjam Kies
Eindhoven