Gemeente Twenterand


Bewoners worden per brief geïnformeerd

Resterende gebied wordt in één keer schoongemaakt

Inmiddels is in Vroomshoop het saneerbedrijf bezig om het resterende afgezette gebied in één keer schoon te maken. Dit houdt in dat straten, trottoirs, daken, tuinen en openbaar groen tegelijkertijd onder handen worden genomen. De reden hiervoor is dat de hoeveelheid asbest, dat aanwezig is in dit gebied, groter is. Alleen schoonmaken van de straten en de trottoirs is in dit geval niet goed mogelijk. Tot nu toe was ervoor gekozen om de (hoofd)straten vrij te maken, maar aangezien nu het gebied is bereikt dat het dichtst bij de plek van de brand ligt wordt het resterende afgezette gebied in één keer schoongemaakt. Voor deze strategie is gekozen op advies van het saneerbedrijf en de extern deskundige. De duur van de schoonmaak kan twee tot drie weken in beslag nemen. In deze periode zijn de inwoners niet gekluisterd aan huis, maar moeten wel de nodige veiligheidsmaatregelen in acht nemen. De inwoners worden hier nog nader over geïnformeerd.

Neem geen asbest mee naar binnen (onder schoenen e.d.)!
Om verspreiding van asbestdeeltjes te voorkomen is het belangrijk dat inwoners de asbest niet van buiten mee naar binnen nemen. Inwoners moeten daarom hun schoenen bij de deur met een borstel en een emmer sop goed reinigen voordat ze naar binnengaan. Ook na het schoonmaken is het verstandig om niet met de schoenen door het huis te lopen. Als inwoners deze maatregelen in acht nemen is er weinig kans op verspreiding van de asbestdeeltjes.

Groenten uit eigen tuin
Door de brand is naast asbest ook roet op tuinen terechtgekomen. Het is belangrijk dat inwoners géén groenten uit eigen tuin eten.

Voor vragen over het al of niet eten van groenten uit de eigen tuin, medische vragen in relatie tot de asbestdeeltjes kunnen inwoners bellen met de GGD.
Dit kan op telefoonnummer 0900-2777777.

Scholen
De directie van De Oranjeschool en De Kennedyschool heeft besloten om woensdagmorgen open te gaan. De directrice van De Sleutel heeft besloten dat alle kinderen morgen naar de hoofdlocatie gaan. Dit geldt ook voor de kinderen van de nevenlocatie van De Sleutel: De Dobbelsteen.

Vrijgegeven straten
Naast de straten die al vrij waren zijn ook de Oranjestraat en de Hoofdstraat vrijgegeven.

Dit betreft niet het Openbaar Groen. Dit is afgezet met hekken. Het schoonmaken van het openbaar groen volgt op een later moment: bewoners wordt verzocht om niet op de plantsoenen en het (gemeentelijk) groen te lopen. NB. Bewoners die een hond hebben, wordt verzocht de hond in de goot uit te laten (en dus niet op het plantsoen). Met betrekking tot het schoonmaken van tuinen en daken is nog niet bekend wanneer dit gaat plaatsvinden.

Sluizen
Het afgezette gebied heeft nu nog één sluis waar experts staan om personen en voertuigen te ontsmetten. De locatie van deze sluis is de Stationslaan. De reden hiervoor is dat het gebied verder verkleind is.

Trein en vervoer
Het treinverkeer is tot nadere orde niet mogelijk. Syntus zet bussen in op het traject Almelo-Mariënberg. Opstapplaats voor de bussen is gemaakt op het kruispunt Vriezenveense Weg - Europasingel nabij de Puntbrug. Waarschijnlijk kan het treinverkeer vrijdag a.s. weer op gang komen.

Maatregelen blijven van kracht
Tot nader bericht worden bewoners van het afgesloten gebied geadviseerd zoveel mogelijk binnen te blijven en niet zelf te gaan opruimen (ramen mogen open). Wanneer inwoners besluiten het betrokken gebied toch te verlaten, wordt geadviseerd geen gebruik te maken van een auto. Mochten inwoners daartoe toch genoodzaakt zijn, dan betekent dit dat hun auto bij terugkeer het gebied niet in mag. Als inwoners besluiten toch naar buiten te gaan en daarna weer naar binnen, bestaat de kans dat zij asbestdeeltjes hun woning mee innemen. De woning is dan een zogenaamde besloten ruimte waar de kans op besmetting verhoogd aanwezig is. Ditzelfde geldt ook voor de auto. Wanneer inwoners het gebied te voet verlaten, worden nadere ontsmettingsmaatregelen getroffen.

Asbest
Wanneer inwoners in hun directe omgeving asbest aantreffen, wordt hen aangeraden dit te laten liggen en de asbestdelen niet aan te raken. Ook wordt geadviseerd niet zelf de omgeving schoon te maken, maar dit over te laten aan medewerkers van het gespecialiseerde schoonmaakteam. Inwoners wordt aangeraden zo min mogelijk over verontreinigde grond te lopen om verspreiding van asbest zoveel mogelijk te voorkomen.