Politie Groningen

Regionaal cellencomplex politie verdubbelt capaciteit

Groningen, 14-12-2007 o Met de in gebruikname in januari 2008 van een nieuw cellencomplex aan de Hooghoudtstraat in Groningen beschikt Regiopolitie Groningen over één veilig, modern en centraal gelegen onderkomen voor haar arrestanten. Het cellencomplex komt in de plaats van de bestaande cellen binnen het Hoofdbureau van politie aan de Rademarkt in Groningen en het politiebureau in Delfzijl. Het pand wordt 16 januari officieel geopend door minister dr. E.M.H. Hirsch Balin van Justitie.

Met het nieuwe gebouw beschikt de Groninger politie over 50 cellen, bijna een verdubbeling van de huidige capaciteit. Naast veertig eenpersoonscellen zijn in het nieuwe onderkomen ook grotere ruimtes voor groepen personen en een claustrofobiecel aanwezig.

Doelmatiger

Het nieuwe cellencomplex biedt een groot aantal voordelen. Met de centralisatie kan er efficiënter en doelmatiger worden gewerkt. Het onderkomen voldoet aan alle hedendaagse normen voor veiligheid en brandveiligheid. Het gebouw bestaat uit twee delen; een binnenring bestemd als het verblijf van de arrestanten en de
arrestantenverzorging van de politie en een buitenring waar onder andere het verhoor en het contact met de advocaat plaats vindt. In deze buitenring kunnen verdachten ook bezoek ontvangen. Met deze tweedeling is een zo groot mogelijke veiligheid gerealiseerd. Daarnaast wordt bereikt dat verdachten aan zo weinig mogelijk invloeden van buitenaf bloot staan die een effect zouden kunnen hebben op het onderzoek en de mogelijke rechtsgang. Het cellencomplex is voorzien van diverse moderne beveiligingsvoorzieningen. Een elektronisch systeem grijpt in wanneer door welke oorzaak ook medewerkers niet op een brandalarm reageren. Bij een ontruiming worden arrestanten via een vluchtroute naar een speciaal tegen brand beveiligde luchtplaats geleid.

De cellen zijn functioneel ingericht vanuit het principe dat iedere verdachte die aan de zorgen van de Staat is toevertrouwd recht heeft op een menselijke behandeling. Met de inrichting van de cellen is rekening gehouden met het effect hiervan op de gemoedstoestand van de verdachte. Arrestanten hebben de beschikking over een informatiezuil waarmee zij in contact kunnen komen met de arrestantenverzorging, hun verlichting kunnen regelen en enkele televisieprogrammas kunnen bekijken.

ISO-normering

Alle werkzaamheden binnen het complex worden volgen ISO-normering verricht. Dit betekent dat alle handelingen, alle werkprocessen van een gegarandeerd kwaliteitsniveau zijn. Ze zijn alle genormeerd, beschreven en geborgd. Deze werkwijze geldt vanaf het moment dat een arrestant wordt aangemeld en binnengebracht, de fouillering, het veilig opbergen van de persoonlijke bezittingen, het afnemen van vingerafdrukken tot en met bijvoorbeeld iemands medicijngebruik. Met deze gestandaardiseerde werkwijzen worden fouten zoveel mogelijk uitgesloten. Alle veiligheidsvoorzieningen in het pand zijn eveneens volgens de ISO-normeringen vastgelegd. Naar verwachting wordt komend voorjaar formeel het ISO-certificaat voor het complex aangevraagd. Regiopolitie Groningen is van de 25 regiokorpsen landelijk daarmee een van de eersten. Met de bouw van het arrestantencomplex is in oktober 2006 begonnen. Het gebouw kost 10,7 miljoen euro.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie en Representatie van Regiopolitie Groningen, tel. 050-5874040.