maas: "stro in plaats van aardolie" Ing. R.H.W. (Ronald) Maas: "Stro in plaats van aardolie" 16 jan 2008 13:30

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. G. Eggink (Industriele biotechnologie mbav microbiele productie van polymere building blocs)
Co-Promotor: Dr. R.A. Weusthuis

De wereldwijd sterk groeiende energieconsumptie gaat gepaard met een snel stijgende aardolieprijs en een vergrote uitstoot van het broeikasgas CO2.

Houtachtige biomassa (rest)stromen kan
één van de duurzame alternatieven gaan worden voor aardolie omdat het kan dienen als grondstof voor de productie van biobrandstoffen en bulkchemicaliën. Belangrijk voordeel van deze technologie is dat er geen gebruik hoeft te worden gemaakt van plantaardige producten die geschikt zijn voor voedseldoeleinden.

Binnen het huidige onderzoek zijn we erin geslaagd om op grote schaal houtachtige biomassa zoals stro via verschillende fysisch-chemische behandelingen en een enzymatische hydrolyse af te breken tot enkelvoudige suikers. Deze suikers werden door verschillende soorten micro-organismen omgezet naar gewenste producten zoals ethanol voor biobrandstoftoepassing of melkzuur als bouwsteen voor de productie van biologisch afbreekbaar plastic. De delen van het stro welke niet door de micro-organismen konden worden omgezet werden gebruikt voor biogasproductie of fungeerden als brandstof voor het verkrijgen van warmte en elektriciteit. Een productieproces waarbij, via een combinatie van verschillende voorbehandelingen, stro door bacteriën efficiënt werd omgezet naar melkzuur werd gepatenteerd.

Titel proefschrift: "Microbial Conversion of Lignocellulose-Derived Carbohydrates into Bioethanol and Lactic Acid" Meer over dit onderwerp
Directe internet uitzending van de promotie