Universiteit van Amsterdam

Enzymtherapie bij ziekte van Fabry meest effectief bij milde symptomen


Promotie Geneeskunde


woensdag 16 januari, 12.00 uur

Anouk Vedder onderzocht de effectiviteit van enzymtherapie bij de ziekte van Fabry (een erfelijke stapelingsziekte) en pathofysiologische aspecten van de aandoening. De werkzaamheid van twee beschikbare medicijnen lijkt niet veel te verschillen. Het grootste effect is te zien bij patiënten met relatief milde symptomen. Kampt een patiënt al voor de start met ernstige nierfunctiestoornissen, dan treedt vaak verdere achteruitgang op. Daarom dient de behandeling bij voorkeur niet te laat te beginnen. Thuisbehandeling is haalbaar en veilig - belangrijk omdat Fabry-patiënten levenslang aan de therapie vastzitten.

Mw. A.C. Vedder: Fabry disease: challenges in relation to optimization of enzyme replacement therapy. Promotoren zijn prof. dr. J.M.F.G. Aerts en prof. dr. R.J.M. ten Berge.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.