Nieuwe bouwbeurs toont ambities noordelijke provincies

07/01/2008 14:50



Libéma Exhibition



Nieuwe bouwbeurs toont ambities noordelijke provincies

Van 16 t/m 18 januari wordt in de gloednieuwe TT-Hall op het gelijknamige circuit in Assen de Bouwbeurs Noord-Nederland gehouden. De beurs, die een daverende start maakt met meer dan 150 exposanten en tal van innovaties, is gericht op zowel opdrachtgevers als andere professionals in de bouwsector. Het hoofdthema van de beurs is "Samenwerken aan een beter bouwresultaat". Uit het grote aantal vooraanmeldingen voor een bezoek aan de beurs (per internet) blijkt dat de belangstelling van de regio groot is.

De heer K.S. Heldoorn, burgemeester van Assen, zal op 16 januari om 12.00 uur de opening verrichten. Hierna licht de heer O.M. Vries, adjunct-directeur van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid, aan de hand van de laatste cijfers de bouwverwachting voor het noorden toe. Tot slot zal de gedeputeerde van Drenthe, mevrouw A. Haarsma, haar visie op de ontwikkeling van het noorden geven.

Gemeente Assen en Gemeente Groningen presenteren ambitieuze plannen In de steden en op de as van Groningen en Assen worden vele noemenswaardige projecten ontwikkeld. Beide steden presenteren en lichten de verschillende plannen toe op de Bouwbeurs Noord-Nederland. Verschillende maquettes en presentaties van de nieuwste plannen zijn aanwezig. Beide gemeenten gaan graag met de bouwsector in gesprek over herstructurering van bedrijfsterreinen en de rol van ondernemers daarin.

Veel activiteiten op het Fundament
De beurs is opgebouwd rondom een centraal plein, het Fundament genoemd. Hier bevindt zich een noviteitenexpositie met bijzondere producten en materialen. Verder kan men er voordrachten bijwonen en deelnemen aan workshops. Voorts zijn er een aantal loketten waar elke bezoeker geheel vrijblijvend advies kan krijgen over vragen waar men in de bouw mee geconfronteerd kan worden. Zoals personeel, virtueel bouwen, scholing, energie efficiency, reduceren faalkosten en ontwikkelen innovaties of hoe er mee om te gaan. De voordrachten en workshops gaan onder meer over de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van gebouwen, digitaal aan- en uitbesteden, virtueel bouwen, s@les in de bouw, beperken faalkosten en zonneboilers.

Vloer TT-Hall als innovatie
De bouwbranche innoveert steeds opnieuw. Veel hiervan is op de beurs te zien. Zo is de vloer van de TT-Hall zelf een voorbeeld van innovatie. Er is namelijk een nieuwe variant mogelijk voor puntvormig ondersteunde staalvezelbetonvloeren, de vloer op mini vibro-palen. Door dit principe kon de dikte van de vloer terug van 240 mm naar 190 mm, wat 20% kostenbesparing opleverde. Andere innovaties zijn zonnepanelen die in het dakvlak niet opvallen, beplating van turf en kunststof, energieneutrale scharnierdaken en nieuwe hechttechnieken.

Energie nul woningen dubbelzuinig
Modern House Benelux toont het bouwen van energie nul woningen met prefab lichtgewicht glasvezelbeton, gemaakt van 100% gerecycled glas. Het resultaat is volledig recyclebaar, en heeft een hoge isolatiewaarde. In combinatie met speciale kozijnen, glas (met een betere isolatiewaarde dan HR++, maar een gelijke prijs) en een specifiek installatiepakket met een lucht-warmtepomp is de energie nulwoning een feit. De productie zelf is ook zeer energiezuinig.

De beurs is dagelijks geopend van 12.00 tot 21.00 uur. Toegang is gratis, mits men zich voorregistreert op www.bouwbeursnoord.nl