Gemeente Hoorn


Discussie over samenvoeging van panden in de binnenstad

8 januari 2008 - Woensdag 16 januari wordt tijdens een themacommissie van de algemene raadscommissie over de samenvoeging van panden in de binnenstad gediscussieerd. Voordat er een ontwerp van het bestemmingsplan binnenstad komt, buigt de raadscommissie zich over dit onderwerp.

Momenteel wordt er een nee, tenzij beleid gevoerd voor de samenvoeging van panden in de binnenstad. Dit houdt in dat ieder verzoek voor samenvoeging afzonderlijk behandeld wordt door de raadscommissie. De praktijk laat zien dat in het verleden ingediende verzoeken veelal werden ingewilligd. Hierdoor ontstond de vraag of het mogelijk is om de mogelijkheden in het bestemmingsplan te verruimen, zodat niet iedere aanvraag door de commissie hoeft te worden behandeld.

Voorstanders voor het versoepelen van de regelgeving geven aan dat er behoefte is aan grote winkels in de binnenstad. Als er grotere winkelpanden zijn trekt dit andere formules aan, wat het economisch klimaat ten goede zou komen. Dit geldt niet alleen voor winkelpanden, maar ook voor de horeca. Volgens tegenstanders van het samenvoegen van panden zou het historische en beschermde stadsgezicht gevaar lopen. Zij geven de voorkeur aan de kleinschaligheid die nu voor een groot deel van de stad het karakteristieke winkelbeeld bepaalt. Als achter de voorgevels panden worden samengevoegd, zou de stad in een decor kunnen veranderen.

Door de druk die er bestaat vanuit het economisch belang en de behoefte die er is om het stadsbeeld te behouden, heeft wethouder Van Es toegezegd om de samenvoeging van panden in de binnenstad eerst in de raadscommissie te behandelen. Op woensdag 16 januari staat deze themacommissie gepland. Gedurende de avond zullen zowel voorstanders van een ruimhartig beleid als voorstanders van een meer behoudend beleid, gericht op het behoud van monumenten, aan het woord komen.

Belanghebbenden zijn van harte welkom de themacommissie bij te wonen. Wie gedurende de avond aan het woord wil komen, kan dit kenbaar maken bij de griffie, via griffie@hoorn.nl. De themacommissie begint om 20.00 uur in de raadszaal van het stadhuis.