Gemeente Hoogeveen

Wmo-proeftuin in Hoogeveen onder de aandacht bij staatssecretaris Bussemaker

Op zes plaatsen in Noord-Nederland is de afgelopen twee jaren geëexperimenteerd met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Staatssecretaris Bussemaker komt morgen - 16 januari - naar Assen om te horen welke ervaringen zij hebben opgedaan met hun Wmo-projecten. Een ervan is 'Zuid voor elkaar'.

Veel mensen die zorg nodig hebben kunnen zich redden en thuis blijven wonen, met hulp van anderen. Zo kunnen ze mee blijven doen aan de samenleving. Meedoen is de kern van de Wmo. Meedoen en elkaar helpen is goed voor de samenhang in de samenleving, is de achterliggende gedachte van het rijk. Zo nodig is er ondersteuning vanuit de gemeente.

De zes gemeenten kozen verschillende routes om 'meedoen' te stimuleren. Ze delen hun ervaringen met andere overheden, woningstichtingen en welzijnsinstellingen tijdens de conferentie 'Oog voor Elkaar' in Assen.

Zuid voor elkaar in Hoogeveen

De gemeente Hoogeveen heeft in Zuid een proeftuin gedaan onder de naam Zuid voor elkaar. Een bewonerskerngroep heeft samen met vrijwilligers onderzocht wat wijkbewoners qua hulp nodig hebben en kunnen geven. Wat in de wijk goed gaat is de hulp aan en van de buren. Wat daarbij helpt is dat mensen elkaar kennen. In Zuid is minder behoefte aan hulp aan en van bewoners verderop in de wijk. De proeftuin is verlengd voor 2008. Dit jaar wil de bewonerskerngroep mogelijkheden voor ontmoeting creëren en een intermediair aanstellen om vraag en aanbod bij elkaar te brengen en professionals en vrijwilligers beter te laten samenwerken.

De andere Wmo-proeftuinen zijn geweest in Kampen, de stad Groningen, de provincie Groningen, Leeuwarden en Zuidwest Friesland.

Henriëtte Bandell


*********************
Gemeente Hoogeveen
Afdeling Advies/communicatie
Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
Donau 12
tel. (0528) 291 257/ 291 234
fax (0528) 291 325
internet: http://www.hoogeveen.nl

***************************************

Van 1 september 2007 tot najaar 2008 is het team communicatie gevestigd op het adres Donau 12, 7908 HA Hoogeveen.