Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070808360

Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en de minister-president, minister van Algemene Zaken over uitspraken over het homohuwelijk. (Ingezonden 15 januari 2008)


1
Kunt u een toelichting geven op de uitspraak: "Ik vind ook `wet is wet' en van overheidsdiensten moet je verwachten dat ze zich naar de wet gedragen. Maar er zijn complicaties, bijvoorbeeld de ambtenaren die er al zaten toen de wet er nog niet was. Voor hen is het anders, daar kan ik me iets bij voorstellen. Nieuwkomers moeten aan de wet voldoen."? 1)


2
Hoe verhoudt de uitspraak 'Nieuwkomers moeten aan de wet voldoen' zich met het huidige regeerakkoord waar staat dat 'Overeenkomstig het destijds geformuleerde beleid brengt zorgvuldige omgang met gewetensbezwaarde ambtenaren van de burgerlijke stand met zich dat in onderling overleg in plaats van de gewetensbezwaarde een andere ambtenaar van de burgerlijke stand een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht voltrekt, mits in elke gemeente de voltrekking van een dergelijk huwelijk mogelijk blijft.' 2)


3
Is het waar dat, van iedere, dus ook een 'gewetensbezwaarde ambtenaar' in ieder geval verwacht wordt dat hij de formele handelingen tot een huwelijk verricht, met dien verstande dat hij mag afzien van een ceremoniële invulling? 3) Is daarmee bepaald dat ambtenaren (behalve die zijn aangesteld voor het ingaan van de wettelijke openstelling van het huwelijk) geen beroep kunnen doen op gewetensbezwaren met als doel zich volstrekt te onthouden van welke handeling dan ook bij een huwelijksvoltrekking tussen personen van het gelijke geslacht? Klopt de conclusie dat deze gewetensbezwaarde ambtenaren in alle gevallen gehouden zijn om de minimale, formele handelingen voor een huwelijksvoltrekking te verrichten?


4
Kunt u aangeven in hoeverre het ambtenaren van de burgelijke stand vrij staat om een strict formele invulling te geven aan de wijze waarop een huwelijk wordt voltrokken?


5
In hoeverre is een strikt, formele wijze van huwelijksvoltrekking - buiten de kosteloze huwelijksvoltrekkingen bij heterostellen gebruikelijk? Kan een dergelijke invulling door een ambtenaar bij een betaalde huwelijksvoltrekking opgevat als plichtsverzuim?


6
In hoeverre kunnen (aanstaand) gehuwden een beroep doen op de Algemene Wet Bestuursrecht vóór een strikt formele wijze van een betaalde huwelijksvoltrekking? Zijn er voorbeelden bekend waarbij een strikt formele huwelijksvoltrekking door een ambtenaar is aangeboden bij heterostellen, of zich heeft voltrokken waarbij nadien een klacht is ingediend?


1) Gaykrant, 19 december 2007

2) Regeerakkoord Balkenende IV, pagina 37


3) Zie noot 1