Politie Haaglanden

Persberichten 16 januari

Haaglanden, 16-01-2008

Hennepknipper betrapt

Den Haag De politie hield dinsdag 15 januari om 14.00 uur in een woning aan de Van Musschenbroekstraat een 22-jarige man aan in een zojuist geoogste hennepkwekerij. De politie ging naar het huis, omdat het vermoeden bestond dat zich er een hennepkwekerij bevond. Het vermoeden bleek juist: de 22-jarige bevond zich te midden van de restanten van 350 planten en 4350 stekjes. De kwekerij is ontmanteld.

Woninginbrekers aangehouden dankzij getuige

Den Haag Een alerte buurtbewoner belde dinsdagavond 15 januari omstreeks kwart voor negen met de politie toen zij vier jongens zag inbreken in een woning aan de Melis Stokezijde. Twee verdachten probeerden via de keukendeur binnen te komen, terwijl twee anderen op de uitkijk stonden. De vier probeerden nog te vluchten toen de politie kort na het telefoontje arriveerde, maar konden worden aangehouden. Het gaat om jongens uit Den Haag van 16 (2x) en 19 (2x) jaar oud.

Politie zoekt getuigen van een overval

Den Haag Een nog onbekende man overviel dinsdag 15 januari rond 22.30 uur een videotheek aan de Fahrenheitstraat. De overvaller bedreigde de 33-jarige medewerkster van de videotheek met een wapen. De verdachte droeg een bivakmuts. Hij verliet de zaak met een nog onbekend geldbedrag. Vermoedelijk reed de verdachte vervolgens in een groene personenauto met hoge snelheid weg uit de Acaciastraat. Was u getuige van deze overval? Of heeft u andere informatie die de politie helpt bij het opsporen van de verdachte? Belt u dan met de recherche van politiebureau Segbroek via: 0900 8844.

Was u getuige van deze woninginbraak?

Den Haag De politie zoekt getuigen van een woninginbraak aan de Kramsvogellaan op 15 januari rond 22.15 uur. Getuigen zagen twee jongens in donkere kleding en met capuchons over hun hoofd weglopen in de richting van de Savornin Lohmanlaan. Zij hadden een kluis met onbekende inhoud uit de woning gestolen en vervoerden deze op een vuilcontainer. Een getuige zag de mannen het laatst op de Laan van Poot. Was u getuige van deze inbraak? Of heeft u andere informatie die de politie helpt bij het opsporen van de verdachten? Belt u dan met de recherche van politiebureau Segbroek via: 0900 8844.

Bromfietser aangereden

Den Haag Een 20-jarige bromfietser werd dinsdagavond 15 januari omstreeks 21.00 uur op de Monstersestraat aangereden door de 24-jarige Zoetermeerse bestuurder van een auto. De bestuurder verklaarde dat hij op de Monstersestraat reed en linksaf de Wateringsestraat in wilde slaan. De bestuurder zag daarbij de bromfietser wel, maar schatte diens snelheid en afstand verkeerd in. De Haagse bromfietser dacht op zijn beurt dat de bestuurder hem voorrang zou verlenen en zo kwamen beiden met elkaar in botsing. De bromfietser werd ter plaatse door een motorrijder van de GGD onderzocht maar hield aan het voorval alleen een pijnlijke enkel over.

Zonder licht en zonder rijbewijs

Den Haag Een 27-jarige automobilist uit Den Haag trok dinsdag 15 januari omstreeks 17.50 uur de aandacht van surveillerende agenten door in een auto zonder lichten over de Prinsegracht te rijden. De agenten besloten de man te controleren en hielden hem op de Brouwersgracht staande. Tijdens de controle bleek dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. De man werd aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Met een proces-verbaal op zak mocht hij later op de avond weer naar huis.

Getuige van mishandeling gezocht

Rijswijk - In een tabakswinkel aan de Lindelaan 243 ontstond dinsdag 15 januari tussen 10.30 uur en 11.30 uur onenigheid tussen twee mannen over een reparatie van een monitor. Deze onenigheid liep uit in wat duw en trekwerk. Hierbij liep een 18-jarige man uit Rijswijk een pijnlijke rug op. De andere man is hiervoor door de politie verhoord. In de winkel was op dat moment ook een vrouwelijke klant aanwezig. De politie komt graag in contact met deze vrouw om haar te horen als getuige. Een ieder die informatie heeft over dit incident wordt verzocht om contact op te nemen met de recherche van Bureau Rijswijk van Politie Haaglanden via het telefoonnummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met 0800-7000

Politie zoekt getuigen van bedreiging

Zoetermeer - Een 20-jarige fietser uit Zoetermeer wilde dinsdag 15 januari omstreeks 19.35 uur oversteken op de oversteekplaats aan het Willem Dreespark met de Aletta Jacobslaan. Op dat moment stonden er drie auto's voor de rotonde te wachten. Toen de man overstak raakte hij per ongeluk met zijn fiets de achterzijde van één van de auto's. Dit was vermoedelijk een zilverkleurige Volkswagen type Golf en had een zeer sportief uiterlijk. In deze auto zaten drie donker gekleurde mannen waarvan er een uitstapte en vroeg waarom de fietser hen aanreed. De verdachte trok een vuurwapen en richtte dit op de fietser. Vervolgens werd de man gedwongen om aan de kant van de weg op zijn knieen te gaan zitten en werd hij bedreigd.

De auto waarin de man zat werd reed ondertussen een rondje over de rotonde en pikte toen de verdachte weer op. De auto werd bestuurd door een vrouw en ging er vandoor in de richting van het Marnixplein

De politie heeft een signalement van de verdachte. De man heeft lang donker zwart steil haar en droeg in zijn linkeroor een gouden oorbel. Ook had hij een aantal gouden kettingen om zijn hals hangen. Het slachtoffer hoorde dat er misschien getuigen waren die de politie hadden gebeld. De recherche van Bureau Zoetermeer van Politie Haaglanden is nu op zoek naar getuigen van dit incident. Een ieder die informatie heeft over deze zaak wordt verzocht om contact op te nemen met de recherche van Bureau Zoetermeer via telefoonnummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met 0800-7000

Drie mannen aangehouden na straatroof

Zoetermeer - Vier jonge mannen in de leeftijd van 15 tot en met 19 jaar allen afkomstig uit Den Haag, zijn op dinsdag 15 januari omstreeks 13.50 uur aangehouden in een tram in Leidschenveen. Deze vier worden er van verdacht kort daarvoor een straatroof te hebben gepleegd in een tunneltje nabij het Erasmuscollege aan het Van Doorneplantsoen. De politie had een signalement van de vier gekregen en kon ze aan de hand hiervan uit een tram plukken. Ze zijn meegenomen voor verhoor naar een politiebureau.

Vuurwerkpijl in winkel

Leidschendam-Voorburg Onbekenden hebben dinsdag 15 januari rond 15.00 uur in het winkelcentrum Leidsenhage vermoedelijk een vuurwerkpijl op een electronicawinkel afgevuurd. De pijl kwam bij de ingang van de winkel terecht. De filiaalmanager hoorde een sissend geluid en zag een vuurbal vlakbij de schuifpui. Kort daarop hoorde hij een enorme knal. Een getuige zag een onbekende jongen op het parkeerdek wegrennen en vervolgens in een auto wegrijden. De knal werd door veel mensen gehoord. Een mevrouw werd onwel en is ter plekke verzorgd door het ambulancepersoneel. De politie trof in de winkel resten van vuurwerk aan. Het onderzoek naar de ontploffing loopt nog.

Automobilisten rijden te hard

Wassenaar De politie hield op dinsdag 15 januari tussen 8.00 en 16.45 uur op de Rijksstraatweg een snelheidscontrole. In totaal werden 6742 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 1100 te hard reden. De hoogste snelheid bedoreg 98 km per uur, terwijl er 50 km is toegestaan.

Met auto de sloot in

Delft Een 18-jarige automobilist uit Pijnacker is dinsdag 15 januari om 14.30 uur op de Hoflaan met zijn auto in de sloot terecht gekomen. De man, die samen met drie vrienden in de auto zat, verloor de macht over het stuur. Alle vier de mannen wisten zichzelf uit de auto te bevrijden, niemand raakte gewond.

Vrouw slachtoffer van babbeltruc

Delft Een 84-jarige vrouw uit Delft is zaterdag 12 januari het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Twee onbekende vrouwen wisten haar woning aan de Meermaanstraat binnen te komen door zich voor te doen als medewerksters van een bij het slachtoffer bekende stichting. Terwijl een van de vrouwen het slachtoffer aan de praat houdt, weet de ander de pinpas van de vrouw uit haar portemonnee te halen. Het slachtoffer ontdekte pas de dag erop dat haar pinpas was gestolen. Bij navraag bij haar bank, bleek dat er tweemaal een geldbedrag is afgeschreven.

Wat is een babbeltruc?

Daders die zich schuldig maken aan babbeltrucs werken heel vaak in een groepje van twee of drie en benaderen hun slachtoffers met een smoesje. Enkele voorbeelden van babbels die de daders gebruiken om uw huis binnen te komen zijn:

Ik kom naast u wonen. Mag ik bij u eens de indeling van de woning bekijken?

Ik woon onder u en er moet bij u een lekkage zijn, mag ik eens komen kijken?

Heeft u een pen en papier om even een briefje te schrijven voor de buren die niet thuis zijn?

Zal ik de boodschappentas voor u dragen en zal ik de deur voor u openmaken?

Er is een feestje, mag ik komen luisteren of het erg gehorig is?

Eenmaal in de woning leidt één van de daders het slachtoffer af, terwijl een mededader de woning ongezien binnen gaat. Hij of zij doorzoekt de woning en steelt daaruit geld of goederen. Daarna verlaten de daders weer snel de woning. Veel mensen denken dat het hen niet zal overkomen. Toch loopt iedereen de kans jong en oud om het slachtoffer te worden van een babbeltruc. Slachtoffers doen lang niet altijd aangifte bij de politie omdat zij zich schamen om er voor uit te komen dat zij toch het slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc.

Legitimatiebewijs en pincode

Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe of laat de voordeur dicht. Geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Wij hebben uw pincode niet nodig. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor u. Bewaar ook geen grote contante geldbedragen in huis. Échte politieagenten in burger zullen zich ook altijd legitimeren middels hun politielegitimatie.

Wat kunt u er aan doen?

De politie onderzoekt de zaken en waarschuwt met nadruk deze vorm van criminaliteit. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. U helpt daar ook u medeburgers mee. De politie kunt u bereiken op nummer 0900-8844.

Voor alle tips en informatie over deze zaak kunt u terecht bij de recherche van politiebureau Delft via 0900 8844, Anoniem kan uiteraard ook, via M: 0800 7000.