Gemeente Woudrichem

nieuwe milieuwetgeving

Per 1 januari 2008 is het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer in werking getreden. Dit besluit wordt het Activiteitenbesluit genoemd.

Het nieuwe besluit vervangt een twaalftal bestaande milieubesluiten en geeft bovendien algemene regels die in sommige gevallen de milieuvergunning vervangen. In het Activiteitenbesluit staan voor 90% van alle bedrijven in Nederland de milieuregels waaraan moet worden voldaan.

Gelijktijdig is de Regeling algemene regels inrichtingen milieubeheer inwerking getreden (de zogenaamde Ministeriële regeling). Hierin staan aanvullende technische eisen.

Het indienen van een melding / vergunningaanvraag

Wanneer u een bedrijf start of verandert zijn de regels van het Activiteitenbesluit van toepassing. In de meeste gevallen dienen de activiteiten die in een bedrijf plaatsvinden te worden gemeld. Vinden er binnen het bedrijf grote milieubelastende activiteiten plaats dan is een milieuvergunning nodig.

Afhankelijk van het type inrichting (bedrijf) zijn bepaalde onderdelen van het Activiteitenbesluit van toepassing.

Het besluit kent drie categorieën inrichtingen.

Om snel te weten wat uw verplichtingen zijn voor wat betreft het milieu, heeft het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) een wegwijzer gemaakt; de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM).

Door het invullen van de module kunt u bepalen onder welke categorie uw bedrijf valt en aan welke milieuvoorschriften van het Activiteitenbesluit u moet voldoen. Vervolgens kan ook de melding digitaal worden ingediend (gemeente@woudrichem.nl).

De module is te vinden op: http://aim.vrom.nl

Een melding moet tenminste 4 weken voorafgaand aan de start van de activiteiten of wijziging van de bedrijfsvoering worden ingediend. Mocht blijken dat een milieuvergunning moet worden aangevraagd, dan moet rekening worden gehouden met een termijn van maximaal 26 weken.