Gemeente Soest

Preventie woninginbraken

Datum: 16/01/2008

De aandacht voor preventie van woninginbraken en intensivering van de opsporing van woninginbrekers heeft de afgelopen jaren geleid tot een daling van deze criminaliteitsvorm.

Dit wil niet zeggen dat de strijd daarmee gestreden is, want het blijft een delict dat veel onrust geeft bij de burgers en, bij onvoldoende aandacht, gemakkelijk weer in aantal kan toenemen. Daarom staat hieronder nog een aantal tips ter voorkoming van woninginbraken opgesomd.

Bij het verlaten van de woning:

* Laat als het donker is en u van huis bent, net zoveel licht branden als normaal. Gebruik bijvoorbeeld een schakelklok en denk daarbij ook aan de bovenverdieping;

* Sluit ramen en deuren goed af en zorg voor inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het keurmerk SKG 2 sterren met R;
* Zorg voor goede verlichting bij toegangsdeuren;
* Doe de deur altijd goed op slot (nachtslot, penslot), ook als u maar even weg bent. Hiermee voorkomt u dat u het slachtoffer wordt van een 'hengelinbraak'. Een deel van de woninginbrekers maakt misbruik van het feit dat bewoners, vooral in de nachtelijke uren, vergeten het voordeurslot op de nachtstand te draaien. Via een opening in de voordeur (bijvoorbeeld een brievenbus) kan de inbreker vrij gemakkelijk de deurklink naar beneden duwen of trekken en de deur openen.

* Wees alert op 'babbeltrucs' om af te leiden of binnen te komen. Soms doet men zich voor als medewerker van een servicebedrijf (bijvoorbeeld meteropnemer) om binnen te komen of gebruikt men een smoes om de bewoner af te leiden. Op vrijdag 11 januari 2008 is deze methode gebruikt in de gemeente Baarn. Terwijl de bewoonster bij de voordeur werd afgeleid door twee vrouwen die deden alsof zij pech hadden met de auto, zag een derde vrouw kans via de niet-afgesloten keukendeur de woning te betreden. De vrouw zag echter geen kans om een diefstal te plegen, omdat zij betrapt werd door de bewoonster toen zij de gang inliep.
* Wanneer u in het bezit bent van een personenauto van een duurdere klasse, parkeer deze niet op de oprit maar in de garage of elders in de omgeving. De laatste tijd signaleert de politie dat woninginbrekers juist bij deze woningen inbreken om de autosleutels te bemachtigen en de auto te stelen. Berg de autosleutels ook altijd goed op en laat deze niet opzichtig op een sleutelrekje in de gang of op de trap liggen.
* Bel bij onraad of verdachte situaties direct de politie. Gebruik hiervoor het alarmnummer 112 waardoor de politie snel ter plaatse kan zijn.

Hoe beveilig je nu de woning?

Om een inbreker buiten de woning te houden, is het belangrijk te weten welke methode wordt gebruikt. We gaan hierbij uit van de gelegenheidsinbreker die met een simpel gereedschap op een snelle manier in een woning kan komen zonder daarbij veel lawaai te maken. Over het algemeen is er een aantal werkwijzen die in 90 % van de gevallen worden toegepast:

Braak of verbreking

De meest gangbare manier is het forceren van het slot in een voor- of achterdeur. Dit doet de inbreker door een schroevendraaier in de sluitnaad tussen de deur en het deurkozijn te steken en druk uit te oefenen op het slot. Een inbraak die op deze wijze gepleegd wordt is te voorkomen. Door de plaatsing van een dichte sluitkom (waar de slotschoot invalt) en een goedgekeurd cilinderslot wordt de constructie een stuk sterker.

Ook de plaatsing van een veiligheidsstrip aan de buitenzijde van de deur, waardoor de sluitnaad wordt afgedekt, is een goede manier om de deur tegen braak te beveiligen. Kortgeleden is door de aanwezigheid van een veiligheidsstrip een inbraak in een woning op de Valeriaanstraat in Soest niet gelukt. Een dergelijke wijze van inbreken wordt ook gebruikt op draairamen en bovenlichten, omdat ook deze constructies dergelijke sluitnaden hebben (tussen het draaiende deel en het kozijn). Door het plaatsen van twee goedgekeurde bijzetsloten op een draairaam en bovenlicht wordt het voor een inbreker een stuk moeilijker om binnen te komen. Hij moet er meer moeite voor doen en die tijd heeft hij vaak niet. Bovendien maakt dat meer lawaai en ook daar heeft hij een hekel aan.

Gaatjesboren

Bijkomend voordeel van bijzetsloten is ook dat de methode van "gaatjesboren" geen kans van slagen heeft. De gauwdief boort dan een gat boven een raamhendel en hengelt via dit gat de hendel open. In de gemeente Baarn is dit laatst geprobeerd waarbij de inbreker onverrichterzake moest vertrekken, omdat de bewoner twee bijzetsloten had geplaatst op het draairaam.

Cilinderbraak

In een aantal gevallen breekt de inbreker een cilinder af. Dit doet hij door het beslag op de buitenzijde van de deur te verwijderen en de uitstekende cilinder met een tang af te breken. Met een schroevendraaier is het slot te manipuleren en is de inbreker binnen. Een dergelijke methode werkt niet als de bewoner het standaard beslag om het slot vervangt door veiligheidsbeslag (zonder schroeven aan de buitenzijde) en dit combineert met een goede cilinder.

Scharnierpennen

Tot slot. Een naar buiten draaiende deur of raam heeft de scharnieren aan de buitenzijde zitten. In een enkel geval neemt een inbreker nog wel eens de moeite om de scharnierpennen eruit te tikken waardoor aan de scharnierzijde geen verbinding meer is met het kozijn. Het verwijderen van het complete raam of een deur is dan een mogelijkheid. Met paumelles (in de vakhandel te verkrijgen) kan er een haakse verbinding gemaakt worden tussen deur/raam en het kozijn. Deze verbinding voorkomt dat het raam of de deur uit zijn scharnieren getild kan worden.

Waar is deze informatie te vinden?

Lees meer over hoe u uw huis kunt beveiligen tegen inbraak op www.politiekeurmerk.nl en neem de moeite om uw woning te beveiligen. Het is slechts één keer een uitgave, maar hiermee kunt u voorkomen dat er ongewenst huisbezoek komt. Bovendien kunt u bij veel verzekeringsmaatschappijen korting krijgen op uw woonhuisverzekering als u kunt aantonen dat uw woning het keurmerk 'veilig wonen' heeft.

Voor meer nuttige informatie kunt ook terecht op de website van de politie Utrecht. Zie hiervoor www.politie.nl/utrecht onder het hoofdstuk preventie.

.