Nederlandse Politiebond


NPB-REACTIE OP HERZIEN CAO-BOD

Woensdagochtend 16 januari hebben de NPB en de andere drie landelijke politiebonden de minister van BZK een officiële gezamenlijke reactie doen toekomen op haar herziene CAO-bod. Hieronder de integrale tekst.

'Aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Excellentie,

In het onderstaande bericht treft u het standpunt aan van de politievakbonden n.a.v. uw formele bod van 15 januari 2008.

De politiebonden (NPB, ACP, ANPV en VMHP), die met u in conflict zijn over de inhoud van een nieuwe CAO voor de politie, hebben zorgvuldig gekeken naar de verbeteringen in het bod dat u gisteren tijdens een persconferentie lanceerde.

De bonden stellen vast dat de termijn van de CAO zou moeten worden verlengd met 3 maanden tot 27 maanden en dat daarvoor in de laatste fase het loonbod wordt opgehoogd met 0,5 procent tot 6,25 procent. Het rekenkundig gemiddelde komt daarmee zelfs nog iets lager uit dan in het eerste bod. (2,88 tegen 2,78 procent).

Daarnaast biedt u een eenmalige uitkering van 300 euro bruto voor alle medewerkers. Voor het overige is uw bod niet wezenlijk veranderd. Er rest nog slechts marginale ruimte, zoals u dat formuleert.

Geen uitzicht op een akkoord
Door de bonden is dit bod en uw uitnodiging om weer aan de overlegtafel plaats te nemen afgezet tegen de vraag of de verwachting reëel is dat met nader overleg het gat tussen dit bod en de eisen van deelnemende bonden kan worden overbrugd, zodanig dat een CAO kan worden gesloten. De conclusie is dat zoiets (op dit moment) niet mogelijk is.

Onderhandelingen niet heropend
Om die reden zullen de politiebonden niet op uw verzoek ingaan om het overleg te heropenen. Wel zijn de bonden bereid om in een gesprek hun zienswijze voor zover nodig nader te verduidelijken. Om elke schijn te vermijden dat hieruit de gedachte kan ontstaan dat een akkoord binnen bereik ligt, zal de status van dat gesprek buiten het 'georganiseerd overleg' moeten liggen en kan het ook niet plaatsvinden op de door u voorgestelde datum en tijd. Dan voeren de bonden namelijk acties en er is geen reden om daar vanaf te zien.

Geflatteerde voorstelling van zaken
Tot slot wijzen de bonden u erop dat de gegeven voorstelling van haalbare percentages aan inkomensverbetering op zijn zachtst gezegd geflatteerd is. De bonden willen om die reden de feiten als volgt neerzetten:


1. Door de verdeling in plakjes van de algemene loonstijging van 6,25 procent is de contante waarde in de jaren 2008, 2009 en het 1e kwartaal in 2010 gemiddeld 1,61 procent per jaar. De inflatie stijgt daar ver bovenuit.


2. De eenmalige uitkering van 300 euro betekent over die periode van 27 maanden een bedrag van 11,11 euro per maand. In de berekening van de contante waarde is dat 0,4 procent op het niveau van het maximum van schaal 7 (hoofdagent).


3. De totale contante waarde voor 37.000 politieambtenaren komt daarmee uit op gemiddeld 2,01 procent. Dat is nog steeds ver onder de verwachte inflatie.


4. U wilt aan slechts 16.000 politieambtenaren een extra toelage geven van 100 euro bruto per maand. Op het niveau van schaal 7 (hoofdagent) heeft dat een waarde van 3,68 procent in het jaar 2008. Die 16.000 hoofdagenten gaan er in 2008 en 2009 en de eerste 3 maanden van 2010 gemiddeld dus 1,64 + 2,01 = 3,65 procent vooruit (contante waarde). Door de inflatie zal daar maar heel weinig van overblijven.

Graag vernemen wij van u of u op ons aanbod voor een gesprek in wilt gaan.'

Gepubliceerd op 16 januari 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.