Gemeente Helmond


Project terugdringen auto-inbraken

De Gemeente Helmond, politie en Openbaar Ministerie werken samen in het project 'terugdringen auto-inbraken',

dat 17 januari 2008 officieel van start gaat. Er is een totaalpakket aan maatregelen ontwikkeld waardoor het aantal auto-inbraken wordt teruggedrongen.

Voor de burgers is er een speciale spiegelhanger gemaakt. Als u deze aan de binnenspiegel van uw auto hangt, maakt u duidelijk dat er geen waardevolle spullen in uw auto liggen.

Op de achterkant staan bovendien handige tips om de kans op auto-inbraken te verminderen. Deze hanger wordt huis-aan-huis verspreid samen met de Trompetter. Als iemand de hanger niet ontvangen heeft of meer exemplaren wil, dan zijn deze gratis af te halen bij de stadswinkel, de filialen van de bibliotheek en bij de politiebureaus in Helmond.

Ook de medewerking van burgers is hierbij van belang.

In 2007 is het aantal inbraken in autos aan het einde van het jaar 778. In 2006 was er sprake van 995 auto-inbraken, in het jaar daarvoor was dat aantal 678, een afname ten opzichte van 2004 toen het ging om een aantal van 871. Wanneer speciale aandacht wordt gevraagd voor het terugdringen van auto-inbraken, blijkt het aantal terug te lopen.

Preventie

Op hotspots (parkeerplaatsen waar vaker sprake is van auto-inbraken) worden onder andere struiken gesnoeid en de verlichting geïnspecteerd en zonodig verbeterd. De politie zal op de hotspots ook extra surveillance uitvoeren.

Met het plaatsen van borden en het ophangen van spandoeken worden automobilisten gewaarschuwd en erop gewezen om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen.

Ook in woonwijken schuwen dieven niet om hun slag te slaan. De alertheid van de burgers is belangrijk. Als u iets verdachts ziet is het verstandig dit direct (eventueel anoniem) te melden bij de politie via 0900-8844 (lokaal tarief).

De politie raadt de burger aan om alert te zijn. Zet uw voertuig niet op onverlichte parkeerterreinen of in een onbewaakte parkeergarage.

Toezicht

De Stichting Stadswacht houdt daarnaast extra toezicht en de politie probeert de auto-inbrekers op te sporen. Bij de aanpak wordt ook de autobranche betrokken. Benzinestations, automaterialenwinkels en autoverkooppunten worden benaderd en verzocht deel te nemen aan het project.

Verder is er aandacht voor de aangehouden daders, vaak veelplegers. Het Veiligheidshuis, waarin partners van zorg en veiligheid zijn verenigd, vervult hierbij een rol. Vaak is verslaving, huisvesting, schulden, werk, opleiding of onvoldoende daginvulling de oorzaak om het dievenpad op te gaan.