TNO en APP openen productiefaciliteit voor koelgasgeneratoren

16 januari 2008 - Op 16 januari 2008 openen TNO en Aerospace Propulsion Products BV (APP) op het TNO Heimolen terrein bij Bergen op Zoom een nieuwe faciliteit voor de productie van koelgasgeneratoren. APP zal in deze faciliteit prototypes en kleine series gaan maken van koelgasgeneratoren, op basis van een door TNO gepatenteerde technologie.

Bij deze technologie wordt een vaste stof omgezet in een koel, zuiver gas. Op deze wijze kan bijvoorbeeld zuurstof of stikstof worden geproduceerd. De toepassingen van deze technologie zijn legio zoals brandblussers, opblaasbare vlotten en reddingvesten, pneumatische bediening van noodkleppen, voortstuwing van satellieten etc.. Een koelgasgenerator is in veel gevallen kleiner en lichter dan de meestal gebruikte hogedruk gasflessen en hoeft veel minder vaak in onderhoud. Momenteel zijn APP en TNO met diverse industriële partijen in gesprek over de ontwikkeling en productie van koelgasgeneratoren voor specifieke toepassingen.

APP is opgericht in 1989 als een joint venture tussen Stork en TNO voor de productie van de ontsteeksystemen voor de Ariane 5 Vulcain motor. Inmiddels zijn deze activiteiten uitgebreid met de ontwikkeling en productie van ontstekers voor diverse ruimtevaartraketten en van snelle gasgeneratoren die worden gebruikt in stofexplosie-onderdrukkingssystemen. Met de ontwikkeling en productie van koelgasgeneratoren gaat APP haar ruimtevaartkennis en -ervaring inzetten voor producten die buiten de ruimtevaart hun afzet zullen vinden.