Gemeente Bernheze


Bernheze verlicht

verlichting

De gemeente Bernheze heeft in de afgelopen jaren hard gewerkt aan de openbare verlichting in de gemeente.

In 1999 is geconstateerd dat de openbare verlichting op sommige plaatsen in vergelijking met de landelijke richtlijnen niet voldeed. Er is toen een beleidsplan Openbare verlichting vastgesteld waarin maatregelen zijn opgenomen om de achterstand in te halen. Inmiddels is dat gebeurd. Er is veel achterstallig onderhoud uitgevoerd, waaronder het vervangen van masten en armaturen, waardoor de kwaliteit van de verlichting is verbeterd. Daarnaast zijn 539 nieuwe lichtmasten geplaatst.

Het beleidsplan omvat een periode van dertien jaar. Nu, na vijf jaar, wordt het plan geëvalueerd en worden de prioriteiten voor de komende jaren gesteld.

De komende jaren

In de komende jaren zal met name het oplossen van nog bestaande knelpunten prioriteit krijgen. De nadruk ligt daarbij op sociale veiligheid en verkeersveiligheid. Dat betekent dat de verlichting van de gebiedsontsluitingswegen en erftoegangswegen en de aan- en vrijliggende voetgangers- en fietspaden als eerste worden aangepakt. Ook wordt openbare verlichting aangebracht in achterpaden en brandgangen die eigendom zijn van de gemeente.

De gemeenteraad heeft destijds aangegeven geen prioriteit te geven aan de wegen buiten de bebouwde kom. Deze wegen komen daarom niet in het plan terug.

De raadscommissie Ruimtelijke Zaken bespreekt het onderwerp in haar vergadering van 21 januari 2008. De gemeenteraad bespreekt het vervolgens in de vergadering van 14 februari 2008.