Landelijk Aktie Komitee Scholieren


Opgehokte scholieren ontdekt in Artis

Amsterdam, woensdag 16 januari. Vanmorgen om 10.30 uur is er een groep opgehokte scholieren ontdekt in een kooi in Artis. Hoe de scholieren daar terecht zijn gekomen is onduidelijk. Wel is staatssecretaris Van Bijsterveldt bij de kooi gesignaleerd. Sywert van Lienden, voorzitter van het LAKS, is als expert meteen naar Artis gekomen om advies te geven over de verzorging van de scholieren.

"Wij zijn erg bezorgd over de toestand van de scholieren die zijn opgehokt door de staatssecretaris. Daarom roepen wij de Tweede Kamer op om in het debat over onderwijstijd vanmiddag een einde te maken aan de 1040 lesuren norm", aldus Van Lienden.

De scholieren in de kooi maken een verveelde en gefrustreerde indruk. Geen wonder, want de staatssecretaris dwingt hen om veelvuldig nutteloze lessen te volgen waar hun opleiding onder te lijden heeft. Met de huidige urennorm is het onmogelijk om goed onderwijs te volgen. Scholieren vragen al maanden om dit probleem serieus te nemen en de kwaliteit van de lessen nu echt voorop te stellen. Ondanks de grote landelijke acties wordt hun stem in Den Haag nog steeds niet gehoord. De scholieren hopen dat in het debat van vanmiddag nu eindelijk wel concrete toezeggingen zullen worden gedaan om te zorgen dat de nutteloze lessen per direct tot het verleden behoren. Zij kunnen pas echt uit hun hok in de dierentuin bevrijd worden als het onderwijs dat zij volgen inhoud krijgt. Als het aan de staatssecretaris ligt is dat echter nog lang niet het geval. Zij stelt dat haar regels boven alles gaan en dat de scholieren hun hok voorlopig nog niet uit mogen. Van Lienden hoopt ondertussen dat het scholierenleed in Artis haar op andere gedachten zal brengen.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een organisatie van, voor en door scholieren. Het LAKS organiseert activiteiten, informeert en vertegenwoordigt opgehokte scholieren in de ruimste zin van het woord.