Dienstenbond CNV

Nieuws

16 januari 2008

Werkgevers Wonenbranche doen eindbod voor CAO

Door: Jeroen Warnaar

Na een radiostilte van ruim een maand hebben de werkgevers in de Wonenbranche aan CNV Dienstenbond laten weten een eindbod te doen voor de nieuwe CAO. CNV Dienstenbond betreurt het dat we er niet in onderhandeling zijn uit gekomen, maar vindt het goed dat er nu duidelijkheid is en legt het eindbod ter stemming aan de leden voor.

Na de laatste onderhandelingen op donderdag 6 december hebben wij u laten weten dat het CAO-overleg in de Wonenbranche dreigde te stranden op het loonbod van werkgevers. Werkgevers boden 2,75% per 1 april 2008 en 3% per 1 januari 2009. Met name dat loonbod voor 2008 was te laag en moest in onze ogen ook 3% zijn. Hierdoor dreigde er geen CAO tot stand te komen. Het CBW heeft ons nu laten weten geen mogelijkheden te hebben om het loonbod voor 2008 te verbeteren, maar anderzijds ook niet de conclusie te willen trekken dat er geen CAO tot stand kan komen. Daarom heeft het CBW ons een eindbod gedaan.

Eindbod
In dit eindbod staan verschillende punten waar we in de loop van de onderhandelingen overeenstemming over hebben bereikt. Het gaat onder andere om:

· Verbeteren van de maaltijd- en gereedschapsvergoeding;
· Commissies voor CAO-regeling "werken op zondag" en levensfasebewust beleid;

· Oprichten arbocommissie om resultaten arbo-convenant voort te zetten;

· Medezeggenschap in branche vergroten en verbeteren;
· Naleving CAO gezamenlijk oppakken;

· Budget voor internationale projecten.
Daarbij moet worden bedacht dat er niet wordt getornd aan de afspraken rond flexibiliteit, loon bij ziekte en dat iedereen een gelijke procentuele loonsverhoging krijgt. CNV Dienstenbond is dan ook tevreden over deze afspraken.

Niet tevreden over loonbod 2008
Waar wij niet tevreden over zijn, is over de loonsverhoging voor 2008. Het CBW biedt voor 2008 een loonsverhoging van 2,75% per 1 april. Gezien de economische ontwikkeling in Nederland en gezien de matige loonsverhoging in de Wonenbranche de afgelopen jaren, vond CNV Dienstenbond dat zowel voor 2008 en 2009 er 3% loonsverhoging per jaar zou moeten worden afgesproken. Hiertoe is het CBW niet bereid, mede op grond van het feit dat het volgens het CBW nog niet zo goed gaat in alle onderdelen van de Wonenbranche (onder andere parket- en keukenbedrijven schijnen minder goed te draaien).

Hoe verder?
CNV Dienstenbond is niet tevreden over het loonbod 2008 van het CBW. Voor het overige is CNV Dienstenbond wel tevreden en had zij daarover afspraken kunnen maken met het CBW. CNV Dienstenbond vindt het eindbod daarom te goed om naast zich neer te leggen en legt dit daarom ter stemming aan u voor. Indien een meerderheid van de leden instemt met het eindbod komt er alsnog een CAO tot stand. Als een meerderheid het eindbod afstemt, verwachten wij niet door onderhandelingen tot een beter resultaat te komen en zullen we dit moeten gaan afdwingen middels acties.

Geef uw mening!
Het eindbod ligt er. Daar valt niets meer aan te veranderen. Daarom vraagt CNV Dienstenbond u voor 1 februari 2008 via bijgaand reactieformulier te laten weten wat u van het eindbod vindt. Begin februari kunnen we dan bekijken of er wel of niet een CAO tot stand is gekomen.

Maak uw collega 3 maanden gratis lid
CNV Dienstenbond is voor de zomer begonnen met de voorbereiding van de onderhandelingen van de CAO. De afgelopen maanden zijn we samen met onze kaderleden hard bezig geweest om een goede CAO voor u af te sluiten. Dat is nog niet gelukt, maar er ligt een eindbod. CNV Dienstenbond heeft meer leden nodig om zich te blijven inzetten voor de belangen van medewerkers in de Wonenbranche. Wijs uw collega daarom op de mogelijkheid om lid te worden en de eerste 3 maanden niets te betalen. Dan kunnen ze zelf de voordelen van lidmaatschap ervaren. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.cnvdienstenbond.nl/wonen .

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5651052 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ). Meer informatie kunt u vinden op www.cnvdienstenbond.nl/wonen .