Gemeente Aa en Hunze


16-01-2008 Sluiting OBS De Peppel opgeschort

Aa en Hunze scherpt beleid kleine scholen aan.
Het college van B&W van de gemeente Aa en Hunze heeft besloten de raad voor te stellen om de uitkomsten van het (uitvoerings-)beleid inzake de positie van de kleine scholen aan te scherpen. Dit zal leiden tot een notitie die door de gemeenteraad voor 1 oktober 2008 zal worden vastgesteld. Op basis van dit document zal de situatie opnieuw worden bezien.

Op 19 december 2007 is aan de gemeenteraad van Aa en Hunze het voorgenomen besluit inzake opheffing van o.b.s. de Peppel onder gelijktijdige samenvoeging met de o.b.s. J. Emmens in opiniërende zin voorgelegd. De uitkomsten van deze beraadslaging alsmede van de gevoerde gesprekken met de medezeggenschapsraden van de beide scholen en de GMR (Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad) zijn voor het college aanleiding het oorspronkelijke voorstel aan te passen en de sluiting van De Peppel hiermee vooralsnog op te schorten.

Het college heeft gemeend recht te moeten doen aan de gemaakte opmerkingen uit het gevoerde overleg met de betrokken partijen en de geplaatste kritische kanttekeningen. Dit betekent dat voor 1 oktober a.s. (uitvoerings)- beleid ten aanzien van de kleine scholen in samenspraak met de GMR en het DIBO (Directeurenoverleg Basisonderwijs) specifieker tegen het licht gehouden zal worden. Hierbij zullen de geactualiseerde prognoses nadrukkelijk worden betrokken. Dit zal leiden tot een door de gemeenteraad vastgesteld document, waarbij in het verlengde daarvan de situatie van De Peppel opnieuw zal worden bezien.

Het opschorten van het voorgenomen besluit heeft voor o.b.s. de Peppel tot gevolg dat er in het schooljaar 2008/2009, bij een gelijkblijvend leerlingenaantal, les gegeven zal worden in 2 groepen.

De op te stellen notitie, waarin het toekomstig beleid wordt beschreven, zal het college aansluitend voor advies voorleggen aan de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad voor het openbaar onderwijs en het DIBO in de gemeente.

Op 30 januari a.s. zal de gemeenteraad van de gemeente Aa en Hunze een definitief besluit nemen over dit voorstel van het college.