Gemeente Bussum

Seniorenraad adviseert over ouderenbeleid

De Stichting Seniorenraad Bussum is een adviescollege dat ervoor zorgt dat de mening van ouderen bij de gemeente Bussum voor het voetlicht komt. De Seniorenraad doet dit door aan het gemeentebestuur gevraagd en ongevraagd advies te geven over zaken die ouderen aangaan. Voor zowel het algemeen bestuur als voor verschillende commissies van de Seniorenraad zijn nieuwe leden nodig.

Het Algemeen Bestuur van de Seniorenraad bestaat uit maximaal vijftien leden. Een aantal zetels wordt ingevuld door vertegenwoordigers van de ouderenbonden, de Raad van Kerken en het Humanistisch Verbond. De overige zetels worden bezet door mensen die vanuit hun interesse en bestuurlijke of specifieke kennis voor de belangen van 55-plussers willen opkomen.

De Seniorenraad heeft vier commissies: de commissies Woonomgeving Veiligheid en Mobiliteit (WVM), Wonen, Zorg en Welzijn en de Sociaal Economische Commissie. De commissies worden bezet door de bestuursleden én door commissieleden die geen bestuurslid zijn.

Gevraagd en ongevraagd advies

Door de werkwijze van de Seniorenraad kan invloed worden uitgeoefend op het beleid dat de gemeente ontwikkelt. Liesbeth van Lamoen, voorzitter van de Seniorenraad: "We hebben de afgelopen jaren goed gereageerd op voorgelegd beleid. Dat is dus gevraagd advies. De komende periode willen we ons meer gaan toeleggen op ongevraagd advies, zaken dus waarvan wij vinden dat de gemeente er iets mee moet. Daarvoor is het belangrijk dat ouderen ons weten te vinden en dat we door de gemeente vroeg bij ontwikkelingen betrokken worden."

Vacatures

De nieuwe periode gaat per juni 2008 van start. Liesbeth van Lamoen blijft nog een periode aan, maar Joke Elferink legt na twee periodes haar functie van secretaris neer. "Ik heb in de afgelopen zes jaar veel zaken voorbij zien komen, waarbij we onze stem duidelijk hebben kunnen laten horen. Dat naar de mening van ouderen wordt geluisterd is heel belangrijk, maar helaas is de Seniorenraad nog te weinig bekend bij de inwoners zelf. Daar gaat de Seniorenraad werk van maken!", aldus Joke Elferink.

Seniorenraad zoekt nieuwe leden

Per 1 juni 2008 gaat voor de Seniorenraad een nieuwe periode in. Hierdoor ontstaan er vacatures voor verschillende functies, waaronder de functie van secretaris. Voor zowel het algemeen bestuur als voor verschillende commissies van de Seniorenraad zijn nieuwe leden nodig.

De adviezen van de Seniorenraad aan het gemeentebestuur hebben betrekking op de aandachtsgebieden Wonen, Woonomgeving Veiligheid en Verkeer, Sociaal-economische zaken en Zorg en Welzijn. Nieuwe leden hebben bij voorkeur affiniteit met één of meerdere van deze werkterreinen.

Bovendien wordt van leden van de Seniorenraad verwacht dat zij zich betrokken voelen bij de verdere ontwikkeling van de positie van ouderen in de maatschappij en dat zij een inspirerende bijdrage kunnen leveren aan de deskundige advisering van het ouderenbeleid. Het werk voor de Seniorenraad neemt enkele dagdelen per maand aan tijd in beslag. Het volgen van relevante cursussen is daar niet bij inbegrepen. Tot slot moeten leden woonachtig zijn in Bussum of Naarden en beschikken over goede communicatieve vaardigheden.

Heeft u interesse in een functie bij de Seniorenraad, of weet u iemand die hier geschikt voor zou zijn, dan kunt u vóór 1 maart aanstaande contact opnemen met mevouw J. Elferink-Le Blanc, Jacob Obrechtlaan 26, 1401 CH Bussum, tel. (035) 693 52 04. U kunt ook mailen: jamelferink1@kpnplanet.nl.