Gemeente Scheemda


Scheemda gaat de strijd aan met woninginbraak

De gemeente Scheemda gaat, in samenwerking met Veiligheidszorg Groningen (VG), aan de slag met het terugdringen van woninginbraken. In het driehoeksoverleg waar politie, Openbaar Ministerie en de gemeenten behorende bij de basiseenheid Winschoten (Winschoten, Reiderland, Scheemda, Pekela en Bellingwedde) aan deelnemen is hiertoe in gezamenlijkheid besloten. Ook de andere gemeenten binnen de basiseenheid zullen deelnemen aan dit project.

Hoewel woninginbraken jaarlijks weinig plaatsvinden, blijkt uit de uitgevoerde veiligheidsscans dat inbraken in woningen van burgers een zeer grote inbreuk maken op de veiligheidsbeleving. Juist op het voorkomen van deze gevolgen van inbraak is het Politiekeurmerk Veilig Wonen gericht.

Om het terugdringen van het aantal woninginbraken te realiseren zal VG slachtoffers van woninginbraken een aanbod doen voor een gratis inbraakpreventieadvies. Hiertoe zal het inbraakpreventieteam slachtoffers van een woninginbraak een informatiepakket toesturen over het aanbod van het gratis preventieadvies. Tevens zal aan omwonenden van het slachtoffer de mogelijkheid worden geboden een gratis inbraakpreventieadvies uit te laten brengen. Ook zij zullen het informatiepakket toegestuurd krijgen.

Het inbraakpreventieadvies zal worden uitgebracht door het inbraakpreventieteam van VG, wat bestaat uit één bouwplanadviseur en vijf preventieadviseurs. De medewerkers van het team geven een op maat gemaakt preventieadvies. Doel is om het veiligheidsgevoel van inwoners te verhogen. Door in te zetten op het terugdringen van woninginbraak denkt de gemeente hierin te voorzien. Uit landelijke statistieken blijkt dat bij een beveiligde woning de kans om te worden ingebroken met 90% daalt.

Met Veiligheidszorg Groningen is afgesproken het project te laten draaien voor een periode van twee jaar. Na deze periode zal worden geëvalueerd over de voortgang.