Gemeente Woerden

Waterkwaliteit: issue in Europa én Woerden

16 jan 2008
Water is van levensbelang voor mensen, dieren en planten. Water zoekt zijn eigen weg en trekt zich niets aan van landsgrenzen. Europa is het stroomgebied van enkele grote rivieren; wat aan het begin of einde van de rivier met water gebeurt heeft effect over een groot gebied, niet zelden aan de andere kant van Europa.
Omdat waterkwaliteit een zorg voor heel Europa is, is de Europese Kaderrichtlijn Water (KWR) vastgesteld. Gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk nemen maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Eind 2009 zal het Rijk deze maatregelen opgeven aan Brussel. En Brussel gaat ons houden aan die opgave: de KWR kent een resultaatsverplichting.

Samenwerken binnen stroomgebied Rijn-West
De Europese Kaderrichtlijn Water vertelt ons niet wat we moeten doen. Overheden die in hetzelfde stroomgebied actief zijn moeten gezamenlijk met voorstellen komen. Woerden bevindt zich in het westelijke gedeelte van het stroomgebied van de Rijn en maakt deel uit van het Regionaal Bestuurlijk Overleg Rijn-West. Hierin participeren acht waterschappen, een aantal provincies en vele gemeenten.

De waterschappen hebben de regierol als het gaat om maatregelen rond water. Voor ons gebied is dat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Provincies en gemeenten adviseren de waterschappen, maar hebben ook een eigen verantwoordelijkheid.

Woerden aan zet
Wethouder Groeneweg is als delegatielid van dit Regionaal Bestuurlijk Overleg nauw betrokken bij de ontwikkelingen. Zorg voor een goede waterkwaliteit past in de visie van de gemeente Woerden, die een duurzame leefomgeving voor ogen heeft. Wethouder Groeneweg: ` Wij willen graag actief meedenken over maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren, maar gaan ook concreet aan de slag met ons eigen rioleringsplan'
Woerden heeft een voorlopig maatregelenpakket opgesteld waarmee zij aan de slag wil gaan. In 2015 zouden deze maatregelen geëffectueerd moeten zijn. De raad van de gemeente Woerden neemt hierover in februari een voorlopig besluit. Daarna kan dit maatregelpakket nog bijgesteld worden, waarna in het najaar van 2008 over het definitieve pakket wordt besloten.

Voorgenomen maatregelen
Omdat de Kaderrichtlijn Water een resultaatverplichting kent, staan in het maatregelenpakket uitsluitend zaken die in 2015 daadwerkelijk uitgevoerd zijn.
De gemeente zal aan diverse onderzoeken meewerken. Zo stelt ze EUR 50.000, - beschikbaar voor een onderzoek van het waterschap naar maatregelen voor `kleine' wateren. Het waterschap neemt zelf maatregelen voor wateren van aanzienlijke omvang. Grote en kleinere wateren maken beide onderdeel uit van hetzelfde watersysteem. Dit onderzoek is een eerste stap.

De provincie doet bodemonderzoek bij waterwinningen. De gemeente werkt hieraan mee.
De gemeente zelf doet voor EUR 30.000, - onderzoek naar het terugdringen van de milieubelasting van onkruidbestrijding. Zij zal tegelijkertijd terughoudend zijn in het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen en hierover rapporteren.

De gemeente rapporteert eveneens over de basisinspanning rioolsystemen, een afspraak om rioolsystemen zo aan te passen dat vuiluitworp uit overstorten van het riool wordt verminderd. Aanvullend beslist de gemeente komend voorjaar over de uitvoeringsmaatregelen in het gemeentelijk rioleringsplan.

De Kaderrichtlijn Water wordt een integraal onderdeel van de watertoets. Daarmee wordt de richtlijn een expliciet onderdeel van de plannen rond stedelijke vernieuwing of uitbreiding.

Tot slot legt de gemeente vast dat zij zal meewerken aan maatregelen van andere overheden.

Zie ook:

* Persberichten

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |