VVD


16-1-2008

BALKENENDE EN BOS VOLGENS RUTTE IN ONTKENNINGSFASE

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte hekelt de zalvende woorden van premier Balkenende en vice-premier Bos over de economische situatie in Nederland:

"Balkenende en Bos zitten nog in de ontkenningsfase en draaien Nederland een rad voor ogen. Straks mag de VVD de puinhopen van dit tweede kabinet-Den Uyl weer opruimen. Daar hebben we ervaring mee, want dat hebben we na het eerste kabinet-Den Uyl ook gedaan." Rutte deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst met meer dan honderd Nederlanders in de City, het financiële hart van Londen, waar hij ook de oprichting van een VVD-afdeling in de Britse hoofdstad aankondigde.

Rutte: "Het linkse kabinet-Balkenende hervormt niet, bezuinigt niet en verlaagt de belastingen niet. In het zicht van een dreigende recessie doen Balkenende en Bos helemaal niets om het tij te keren. Ze verhogen de belastingen, verhogen de uitgaven en schuiven alle hervormingen op de lange baan. Het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie moet nu maatregelen nemen om een recessie af te wenden, maar kiest ervoor dat niet te doen."

De fractievoorzitter van de VVD maakt zich vooral zorgen over de koopkracht van hardwerkende Nederlanders: "Gisteren liet het Nibud zien dat bijna iedereen er in 2008 op achteruit gaat. De belastingen gaan omhoog en de inflatie neemt sterk toe. Daar betalen hardwerkende Nederlanders de rekening voor. Nederland verdient een kabinet dat de problemen durft te benoemen en maatregelen durft te nemen. Dit kabinet steekt de kop in het zand, terwijl iedere econoom ziet dat de seinen op rood staan."

Rutte pleit voor snelle maatregelen: "Verlaag de belastingen, hervorm het ontslagrecht, maak je sterk voor een vrije dienstenmarkt met andere EU-landen. Allemaal maatregelen die de economie versterken en die het kabinet nu kan nemen. Maar zolang Balkenende en Bos mooi weer spelen, glijden we verder af richting een recessie. De grote onvrede onder Nederlandse ondernemers over de besluiteloosheid van dit kabinet (onderzoek VNO/NCW) spreekt boekdelen."

Andere regeringsleiders hebben een realistischer beeld van de economische problemen dan Balkenende. De Britse premier Brown heeft voor eind deze maand een speciale bijeenkomst belegd in Londen, waarbij ook de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Sarkozy en de Italiaanse premier Prodi aanwezig zijn. Rutte: "Bovenaan de agenda staan maatregelen om een dreigende recessie af te wenden. Maar wat zegt Balkenende? `We halen het WK voetbal in 2018 naar Nederland, dus alles komt goed'. Nederland verdient eerlijker leiderschap dan dat."

Rutte kondigde ook de oprichting aan van een VVD-afdeling in Londen: "Er werken veel enthousiaste VVD-ers in Londen. Het idee om in Londen een nieuwe VVD-afdeling op te richten, steun ik van harte." De VVD heeft al afdelingen in België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten.