PvdA Europees parlement


Europees Parlement wil akkoord met Servië

16 januari 2008

Jan Marinus Wiersma Een Europese werkgroep moet Servië helpen de samenwerking met het Joegoslavië tribunaal te verbeteren. Die werkgroep kan een essentiële bijdrage leveren aan het oplossen van de diplomatieke puzzel rond Servië en Kosovo. In het Europees Parlement vandaag riep PvdA-europarlemtariër Jan Marinus Wiersma Nederland op zich niet langer te verzetten tegen een samenwerkingsakkoord tussen de EU en Servië.

"Wat er nu gebeurt in Servië en Kosovo gaat ons allemaal aan," zei Wiersma, "Het laatste waar we op zitten te wachten is dat Servië zich isoleert." Europa moet volgens hem een helder signaal geven dat de toekomst van Servië in Europa ligt. Dat zou de pro-Europese krachten in Servië een hart onder de riem steken en de onafhankelijkheid van Kosovo beter verteerbaar maken. Op 28 januari is in Servië de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, waarbij de pro-Europese Tadic tegenover de radicaal Nikolic staat.

Nederland houdt een akkoord tussen de EU en Servië nu tegen omdat de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic nog altijd niet is uitgeleverd. De Sloveense minister van buitenlandse zaken is vandaag in Den Haag voor overleg met het Joegoslavië tribunaal en de Nederlandse regering. Volgens Wiersma zou Nederland zich toeschietelijker moeten opstellen. "Het gaat erom dat de Servische regering zich volledig inzet om Mladic op te pakken. Daar kunnen we afspraken over maken", zegt Wiersma.

In 2005 heeft de Europese Unie ook met Kroatië zulke afspraken gemaakt. Binnen enkele maanden leidde dat tot de uitlevering van Gotovina, terwijl het de opening van toetredingsonderhandelingen met dat land mogelijk maakte.