Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 16 januari 2008

Uitnodiging voor de pers

Rode Kruis creëert 2500 maatschappelijke stageplaatsen in 2008 Eenzame ouderen krijgen 0800-nummer voor gratis 'kluscontact' met jongeren

Het Nederlandse Rode Kruis zorgt in 2008 voor 2500 maatschappelijke stageplaatsen. Dat spreekt het Rode Kruis morgen af met staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt. De staatsecretaris geeft tegelijkertijd het startschot van het project 'Klus Contact', waarbij maatschappelijke stagiairs in een mobiel hulpteam worden ingezet voor kleine klusjes bij eenzame en geïsoleerde ouderen.

Het Nederlandse Rode Kruis biedt leerlingen uit het voortgezet onderwijs al langere tijd de mogelijkheid om een maatschappelijke stage te volgen. Zij mogen dan onder schooltijd vrijwilligerswerk doen. Door dit vrijwilligerswerk ontdekken zij nieuwe kanten van de samenleving. Daarmee komt het Rode Kruis tegemoet aan de ambities van dit kabinet. Het kabinet wil de maatschappelijke stage de komende jaren geleidelijk invoeren. Alle leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten zich minimaal 72 uur inzetten voor de samenleving, bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen of op sportverenigingen. Vanaf 2011 moet elke middelbare scholier zo'n maatschappelijke stage lopen.

Eén van de projecten, dat is opgezet in samenwerking met het bedrijf Campina, is Klus Contact. Jongeren gaan in het kader van de maatschappelijke stage in ruil voor studiepunten alledaagse klusjes uitvoeren bij mensen die vanwege bijvoorbeeld een handicap of een chronische aandoening extra hulp kunnen gebruiken. De leerlingen doen klusjes als grasmaaien, een lamp vervangen, een schilderij ophangen of medicijnen ophalen. Samen boodschappen doen of een wandeling maken, kan natuurlijk ook. 'Het is een project dat past bij de grondbeginselen van het Rode Kruis en op een sympathieke manier een brug slaat tussen jong en oud', aldus Cees Breederveld, directeur van het Nederlandse Rode Kruis.

Met hippe vervoersmiddelen gaan de jongeren op pad. De vervoersmiddelen (piaggio's) worden aanwezigheid van leerlingen van Pleincollege Van Maerlant gepresenteerd. De nadruk ligt bij dit project op het sociale contact tussen de jongere en de oudere. Het klusje is het middel, sociaal contact is het doel. Ouderen kunnen vanaf donderdag 17 januari bellen naar 0800-5544335. Vooralsnog draait het project eerst in Eindhoven waarop andere steden in Nederland volgen. In november en december draaide het project reeds met succes op proef.