Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 11 en 15 januari 2008

het college van burgemeester en wethouders

Op vrijdag 11 en dinsdag 15 januari 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Vrijdag 11 januari:

Capaciteitsonderzoek binnensportaccommodaties

Drijver en Partners heeft in opdracht van de gemeente onderzoek verricht naar de behoefte aan capaciteit en de capaciteit van binnensportaccommodaties, nu en in de toekomst. Het college nam kennis van het onderzoeksrapport. Het college concludeert dat het capaciteitstekort opgelost kan worden door nieuwe sportaccommodaties te realiseren bij te ontwikkelen unilocaties van het IJsselcollege en het Comenius College. Het rapport en het principebesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Capelse Sport Federatie en de binnensportverenigingen.

Voortgangsrapportage kortetermijnoplossing binnensportcapaciteit

Het college heeft kennis genomen van de voortgangsrapportage over een kortetermijnoplossing voor het tekort aan binnensportaccommodaties. Het college besloot in principe te besluiten om de varianten A, B, C, D en F nader uit te werken. De voortgangsrapportage wordt besproken met de sportverenigingen en de Capelse Sport Federatie.

Kredietverstrekking voor herinrichting sportpark Schenkel

Het college heeft de notitie Informatiefase herinrichting sportpark Schenkel in principe vastgesteld. In dit rapport zijn het functioneel programma, de technische randvoorwaarden, het beheer en de exploitatie, de financiële en fiscale aspecten en de planning en realisatie beschreven. Het college heeft het conceptraadsvoorstel en raadsbesluit voor de herinrichting van sportpark Schenkel vastgesteld. De kosten voor het herontwikkelen van sportpark Schenkel zijn geraamd op 8.750.000,-. Hiervoor besloot het college een krediet te verstrekken vanuit de Reserve Grote Investeringen. De locaties 6 en 7 op sportpark Schenkel uit de taskforce woningbouw komen hiermee te vervallen. De notitie wordt voorgelegd aan de Capelse Sport Federatie.

Eerste verkenning oprichting bv Sport

In verband met de herstructurering van de sportparken in de gemeente, denkt het college na over de mogelijkheid om het beheer en de exploitatie van alle sportvoorzieningen op een andere manier te organiseren, waardoor er meer samenwerking op de sportparken kan ontstaan en de sportparken intensiever kunnen worden gebruikt. Een andere beheerconstructie is ook noodzakelijk om de btw op investeringen terug te kunnen vorderen. Bureau BMC heeft de mogelijkheden voor een andere beheerconstructie verkend. Het college nam kennis van de resultaten van dit onderzoek. BMC acht een gemeentelijke bv Sport de meest geëigende vorm om beheer en exploitatie van sportaccommodaties en sportstimulering te organiseren. Het onderzoeksrapport wordt voorgelegd aan de Capelse Sport Federatie en de sportverenigingen.

Conceptbeleidsplan Wmo 2008-2011

Het college heeft kennis genomen van het conceptbeleidsplan Wmo 2008-2011. Bewoners, organisaties en instellingen zijn al bij de voorbereiding betrokken geweest en kunnen nu hun visie geven op dit conceptplan. De hoofddoelstellingen van het Wmo-beleid voor de komende vier jaar zijn: bevorderen van de participatie en zelfredzaamheid; investeren in preventie; vernieuwen van de sociale infrastructuur gericht op maatschappelijke ondersteuning; stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid en daarbij hulp bieden aan mensen die onvoldoende in staat zijn zichzelf te redden; zorgen voor meer samenhang in beleid en uitvoering.

Ontwerpbegroting 2008 Openbaar Lichaam Openbare gezondheidszorg Rotterdam-Rijnmond

Het college stelde het conceptraadsvoorstel en besluit vast over de ontwerpbegroting 2008 van de gemeenschappelijke regeling Openbare Gezondheidszorg Rotterdam-Rijnmond.

Dinsdag 15 januari:

Aanvulling op het Capelse actieplan laaggeletterdheid

Het college heeft ingestemd met het overhevelen van een bedrag van 40.000,- uit het beleidsproduct volwasseneneducatie naar het jaar 2008. Dit bedrag wordt ingezet voor de uitvoering van het Capelse actieplan laaggeletterdheid. Door deze extra middelen kan het al bestaande actieplan intensiever worden uitgevoerd.

Plan van aanpak Hoven/Wiekslag

Het college heeft het plan van aanpak Hoven/Wiekslag vastgesteld. In dit plan wordt beschreven hoe de sociale cohesie verbeterd kan worden. De belangrijkste acties zijn: kinder- en jongerenwerk gericht op de Hoven/Wiekslag; mentor in de buurt; extra bewonersondersteuning; inrichting van buurthuis De Fluiter en sportbuurtwerk. De gemeentelijke kosten voor dit plan zijn 145.000,-, waarvan 30.000,- eenmalig. Het college besloot hiervoor het budget sociale cohesie te gebruiken.

Overdracht beleidstaken van Welzijn en Educatie naar Sociale Zaken

Het college besloot de beleidstaken armoedebeleid en sociale werkvoorziening - nu nog ondergebracht bij Welzijn en Educatie - over te dragen aan Sociale Zaken. Dit besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Ondernemingsraad.

Bijdrage aan vleugel Van Cappellenhuis

Het college heeft besloten om het, samen met de Van Cappellen Stichting, voor de stichting Cultuur aan de Dorpsstraat financieel mogelijk te maken een vleugel aan te schaffen. De vleugel zal een plaats krijgen in het Van Cappellenhuis.

Voorstel wijzigen loonkostensubsidieregel en vaststellen hoogte subsidieplafond en hoogte loonkostensubsidie

Het college besloot artikel 6 van de Beleidsregels Loonkostensubsidie gemeente Capelle aan den IJssel te wijzigen in: Het college stelt jaarlijks het subsidiebedrag vast dat ten hoogste kan worden verstrekt aan een werkgever per werknemer voor maximaal 12 maanden, bij een arbeidsduur van minimaal 32 uur per week. Het bedrag aan loonkostensubsidie voor de sporen 1, 2 en 3 stelde het college vast op maximaal 10.000,- per uitkeringsgerechtigde. Voor spoor 4 blijft de huidige werkwijze ongewijzigd, totdat de evaluatie van de pilot heeft plaatsgevonden. De hoogte van het subsidieplafond voor loonkostensubsidies wordt vastgesteld op 2.000.000,-.

Buurtprofiel Veilig Opgroeien voor Hoeken, Hoven en Wiekslag

Het college heeft het buurtprofiel Veilig Opgroeien vastgesteld voor de buurten Hoeken, Hoven en Wiekslag. Dit profiel geeft zicht op de risico- en beschermende factoren van jongeren in de leeftijd 12 tot en met 17 jaar en de lopende programmas voor deze jongeren. Het buurtprofiel dient als basis voor het op te stellen preventieplan.

176 appartementen Wormerhoek; gewijzigde beslissing op bezwaar

Op 9 januari 2007 verklaarde het college de bezwaren van de gemeenteraad van de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel tegen de bouw van 176 appartementen aan de Wormerhoek ongegrond. Tegen deze beslissing heeft de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel beroep aangetekend bij de rechtbank Rotterdam. Het college heeft tegen de achtergrond van het lopende beroep deze beslissing op bezwaar nog eens tegen het licht gehouden. Het college besloot daarop de beslissing op bezwaar aan de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel in zoverre te wijzigen dat het bezwaar tegen de stedenbouwkundige inpassing ongegrond wordt verklaard en de motivering waarom het bouwplan in strijd is met de redelijke eisen van welstand wordt aangevuld met de overwegingen uit de nadere toelichting van de welstandscommissie van 14 augustus 2007 op haar eerder gegeven welstandsadvies. De gewijzigde beslissing op bezwaar wordt met dit besluit onderdeel van de lopende beroepsprocedure.

Adviescommissie Verkeer en Vervoer

Het college heeft besloten de adviezen van de AVV uit het verslag van 4 december 2007 over te nemen. Onder meer is het volgende besloten:
* twee extra palen en een opstaande band te plaatsen langs het benedendijkse fietspad naast de Nijverheidsstraat ter hoogte van de Van Kinsbergenstraat om sluipverkeer over het fietspad te weren;

* de inritconstructie (hobbel) bij de aansluiting van de St. Helenabaai en de Westerlengte te verwijderen en hier een gewone t-splitsing met voorrangsregeling aan te leggen ter verbetering van het reiscomfort van de bewoners van het complex;
* een parkeerverbod in te stellen op doordeweekse dagen ter hoogte van de uitgang voor bouwverkeer van de Hoven aan de Merellaan zodat het bouwverkeer makkelijker kan uitrijden. In de weekeinden kunnen bewoners de parkeerplaatsen wel normaal gebruiken.
* De uitrit bij de garages van woonhuizen aan de 1^e Articuslaan aan te passen zodanig dat fout parkeren voor de uitritten wordt tegengegaan en de garages bereikbaar blijven.

ENTP-project Knowledge Network

Het college heeft besloten af te zien van verdere deelname aan het Knowledge Network. Dit project van het European New Town Platform was gericht op het ontwikkelen van instrumenten om de wisselwerking tussen bewoners en overheid te verbeteren. Het project liep tot 2008 en ontvangt na 1 februari 2008 geen subsidie meer.

n.b. aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. De formele bekendmaking van de besluiten geschied waar nodig op de gemeentepagina in de IJsselpost of door persoonlijke toezending aan belanghebbenden.