Dienstenbond CNV

Nieuws

16 januari 2008

Teleurstellend verloop onderhandelingen ABU-cao vaste medewerkers

Door: Sandra Hendriks

Wat was de stand van zaken een uur voor het einde van het derde cao overleg? Nog steeds geen duidelijkheid over de loonsverhoging!

De werkgevers kwamen met het volgende voorstel:
· Levensfase bewust personeelsbeleid: Onderzoek naar dit onderwerp waarin o.m. zeggen-schap over werktijden, persoonlijke ontwikkeling en de combinatie arbeid/zorg een rol spelen.

· Ziektekosten: De Stichting Arbo Flexbranche (STAF) gaat onderzoeken of er ziektekostenverzekeraars te vinden zijn die zich, naast het verzekeren voor ziektekosten, ook bezig houden met preventie en reïntegratie (de keten met betrekking tot ziekte).
· Agressie en werkdruk: STAF gaat zich buigen over het opstellen van een arbocatalogus waarin de arbeidsrisico's beschreven worden maar waarin ook aangegeven wordt wat te doen in het kader van preventie. Hierin krijgen de onderwerpen agressie en werkdruk een prominente positie.

· Scholing: Vanaf 1 januari 2010 wordt het SEU-examen (Stichting Examens Uitzendbranche) verplicht en kunnen bedrijven er niet meer voor kiezen om eigen examens af te nemen.

· Internationaal vakbondswerk: ABU is bereid om hieraan EUR 10.000 bij te dragen.

· Werkgeversbijdrage: ABU is bereid een werkgeversbijdrage te geven aan de bij deze cao betrokken bonden. Over de hoogte zijn partijen het nog niet eens.

· Aanvulling IVA: De aanvulling op de IVA (Inkomensvoorziening bij Volledige en duurzame Arbeidsongeschiktheid) gaat van 80% naar 85% in het derde jaar. (De aanvulling is hiermee weer 10%. De IVA uitkering is namelijk onlangs naar 75% van het loon gegaan. Voorheen had de uitkering een niveau van 70%). De aanvulling is zowel voor volledig arbeidsongeschikten in dienst van de uitzendondernemingen als voor ex-werknemers.
Ten aanzien van bovenstaande punten is er overeenstemming.

De teleurstelling kwam met het vervolg:

· Opzegtermijn: ABU is bereid ook een aanvulling af te spreken voor het vierde ziektejaar in geval van een IVA, maar dan moeten wij bereid zijn om de opzegtermijnen voor werkgever en werknemer gelijk te stellen (nu is het zo dat de opzegtermijn van de werkgever het dubbele is van die van de werknemer, bijvoorbeeld bij een opzegtermijn voor de werknemer van 2 maanden geldt een opzegtermijn voor de werkgever van 4 maanden). Men wil graag langere opzegtermijnen afspreken voor de werknemer zonder dat men zelf gebonden is aan een dubbele opzegtermijn. Wij hebben aangegeven dat we deze prijs te hoog vinden. Hierop is door de werkgevers (nog) niet gereageerd.
· Werktijden/toeslagen: De ABU wil het dagvenster van maandag t/m vrijdag verruimen naar 7.00 uur tot 22.00 uur. De uren die in het dagvenster liggen komen dan niet meer in aan-merking voor overwerk of verschoven uren toeslag. Wij hebben gezegd dat dit voor ons on-acceptabel is, ook al gaat het minder ver dan een eerder voorstel van de werkgevers waarin ook de zaterdag van 7.00 tot 18.00 uur behoort tot de normale werkweek (dus zonder toe-slagen).
· Loonsverhoging:Ten aanzien van de loonontwikkeling gaf de ABU aan dat onze vraag van een initiële loonsverhoging op basis van 3,5% in 12 maanden een onbegaanbaar pad is. In de woorden van de werkgevers "De groei vlakt af en terughoudendheid is geboden." Onze argumenten van een achterblijvende loonontwikkeling in 2006 en 2007, de winst- en omzetontwikkeling van de sector in die jaren (groei op groei) en het feit dat er 0,6% van de loonsom bestemd voor kinderopvang `op de plank ligt' (bij de vorige cao afgesproken; inmiddels worden gelden ten behoeve van kinderopvang via een verhoging van de ww premie door de overheid geïnd) kregen geen gehoor.

· Winstuitkering: De oplossing ligt volgens werkgevers in het meer variabel maken van de beloning door de winstafhankelijke uitkering te verhogen ten koste van de initiële loonstijging. Daarnaast werd voorgesteld om het mogelijk te maken dat de criteria voor het toekennen van deze uitkering bepaald worden in overleg tussen medezeggenschap en werkgever, waarbij er zelfs sprake kan zijn van een uitkering op basis van het individueel functioneren (prestatiebeloning). Wij hebben aangegeven dat het overhevelen van de winstafhankelijke uitkering naar niveau van overleg tussen werkgever en medezeggenschap voor ons onbespreekbaar is. Wel hebben we het creatieve voorstel gedaan om (naast de winstafhankelijke uitkering) een resultaatafhankelijke uitkering te introduceren van 1% waarbij de criteria op ondernemingsniveau vastgesteld worden. Dan krijgen de werkgevers een beetje hun zin en wij ook een beetje: wij wilden immers de winstafhankelijke uitkering met 1% verhogen. Hierop hebben de werkgevers nog geen duidelijk antwoord gegeven.

De ontknoping
Nadat wij werkgevers gevraagd hadden aan te geven wat zij ten aanzien van loonontwikkeling te bieden hadden, kregen wij de tegenvraag hoe wij staan ten opzichte van het overhevelen van initiële loonsverhoging naar winst- of resultaatafhankelijke uitkering. Het totaal zou zelfs hoger kunnen uitvallen dan de 3,5%, gaf men aan. Ja, samen misschien wel, was ons antwoord, maar de vraag is of de mensen het variabele deel ook echt krijgen. Uiteindelijk hebben wij aangegeven dat de 3,5% op basis van 12 maanden `hard' is, met andere woorden: we gaan er geen deel van afhankelijk maken van de winst of van het persoonlijk functioneren. Tot slot gaf de werkgeversdelegatie aan dat zij hun achterban moesten raadplegen en dat het nog maar de vraag is of het zinvol is om op 21 januari a.s. weer bij elkaar te komen. Dat horen wij in de loop van deze week. Een loonbod van de werkgevers is er dus nog steeds niet!

Conclusie: als de werkgevers niet bewegen, dreigen we in een patstelling te komen. CNV Dienstenbond wenst voor de werknemers natuurlijk een goede loonsverhoging af te spreken en dat moet toch ook kunnen in een goed lopende sector als de uitzendbranche. Wij houden dus aan ons standpunt vast, maar we horen graag wat u hiervan vindt. Laat uw mening horen, wat vindt u van de gang van zaken? Graag nemen we uw reacties mee naar de onderhandelingstafel, dus hoe meer reacties hoe beter!! Bent u ook van mening dat dit niet kan en dat uw werkgever gewoon een goede loonsverhoging moet geven, laat het ons zo snel mogelijk (vóór maandag 21 januari a.s.) weten. Stuur een email naar onderhandelaar Sandra Hendriks: s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl.

Note:De cadeaubon t.w.v. EUR 10,00 als welkomstcadeau op de aanmeldingsbon, is komen te vervallen. In plaats daarvan krijgt het nieuwe lid, bij het verstrekken van een automatische incasso, de eerste drie maanden een gratis lidmaatschap.