Sociaal-Economische Raad

16 januari 2008

Een delegatie van de sociaaleconomische raad van Benin heeft woensdag 16 januari 2008 een bezoek aan de SER gebracht. Van voorzitter Alexander Rinnooy Kan en algemeen secretaris Veronique Timmerhuis kreeg de zeven leden tellende delegatie uitleg over de Nederlandse overlegeconomie en de rol van de SER daarbinnen. De delegatie stond onder leiding Raphiou Toukourou, de voorzitter van de raad. Na een rondleiding op het Binnenhof en een lunch was het bezoek aan Nederland al weer ten einde en vertrok de delegatie naar Frankrijk. Het Westafrikaanse Benin, dat ingeklemd ligt tussen Nigeria en Togo, telt ruim 8 miljoen inwoners. Een van de redenen voor het bezoek aan Nederland was de Nederlandse expertise in de strijd tegen het water - Benin kampt regelmatig met overstromingen.
De Conseil Economique et Social de Bénin, zoals de organisatie officieel heet, is in 1968 opgericht. De samenstelling lijkt op die van de SER, maar kent ook verschillen. De 30 leden van de Conseil komen voor een deel voort uit vertegenwoorders van kroon, werkgevers en werknemers. Daarnaast zijn de landbouw, zelfstandige beroepen, jongerenorganisaties en kunstenaars met een of meer zetels vertegenwoordigd. Een ander verschil met de SER is de wettelijke verankering. Waar de SER in de Wet op de Bedrijfsorganisatie is geregeld, zijn de rechten en plichten van de Conseil vastgelegd in de grondwet van Benin. De regering neemt alle adviezen over.

Het bezoek verliep in een hartelijke sfeer waarin ervaringen werden uitgewisseld. De Benin-delegatie was geïnteresseerd in ontwikkelingen van de Nederlandse samenleving, en dan met name de werking en resultaten van de overlegeconomie. De SER hoopt met dit soort bezoeken bij te dragen aan de ontwikkeling van soortgelijke instellingen in het buitenland en staat hen graag met raad en daad terzijde.