Gemeente Sittard-Geleen


Gezamenlijk persbericht: Provincie Limburg en gemeenten Schinnen, Beek, Stein, Sittard-Geleen

Westelijke Mijnstreek en Provincie tekenen voor jeugdbeleid en jeugdzorg

Sittard-Geleen, 16 januari 2008 - Op vrijdag 18 januari tekenen de gemeenten uit de Westelijke Mijnstreek en de Provincie Limburg een bestuursconvenant jeugdbeleid - jeugdzorg voor de jaren 2008-2011. Met dit convenant vindt nadere afstemming plaats tussen lokaal en regionaal jeugdbeleid en provinciaal jeugdzorgbeleid. Gemeenten en provincie zijn gezamenlijk verantwoordelijk om te voorkomen dat kinderen en jongeren in hun ontwikkeling worden bedreigd. Daarom worden nu meerjarige afspraken vastgelegd in een bestuursconvenant. De ondertekeningsbijeenkomst vindt plaats van 9.00 tot 10.30 uur in het gemeentehuis van Stein (Stadhouderslaan 200 Stein).

Het convenant wordt ondertekend door gedeputeerde Odile Wolfs (provincie Limburg), Wethouder Berry van Rijswijk (gemeente Sittard-Geleen), wethouder Wilma Adriaans (gemeente Schinnen), wethouder Thijs Van Es (gemeente Beek) en wethouder José Ie (gemeente Stein).

Het centrale idee van het bestuursakkoord is dat de regionale partners de preventieve kant van het jeugdbeleid gaan versterken, zodat de instroom in curatieve geïndiceerde zorg (zorg gericht op herstel) kan worden verminderd. Het is bekend dat vroege signalering van en adequaat reageren op zorgwekkend gedrag, zoals schoolverzuim/uitval, gedragsproblemen, beginnende criminaliteit of zorgwekkende situaties, waaronder ontwikkelingsachterstand en kindermishandeling, veel problemen op latere leeftijd kunnen voorkomen. Uiteindelijk wordt toegewerkt naar harmonisatie van de zorgstructuur met als doel een zodanige samenwerking en integrale afstemming tussen de zorginstellingen te organiseren, dat alle zorgvragen van burgers snel en efficiënt kunnen worden opgepakt.

Het bestuursakkoord draagt bij aan een goede algemene en sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Ook komt hierdoor een structureel en samenhangend basisaanbod op het gebied van (gezondheids)zorg voor iedereen en daarnaast gericht op specifieke doelgroepen, zoals kinderen en jongeren met een verhoogd risico. Het bestuursakkoord draagt ook bij aan de ondersteuning van ouders/verzorgers bij het opvoeden en opgroeien van kinderen en jongeren. Hiervoor wordt een sluitende keten gerealiseerd van jeugd(zorg)aanbod in nauwe samenwerking met onderwijs en welzijn. Tenslotte is het bestuursakkoord een stimulans voor het aanbieden van een veilige leefomgeving voor jongeren en het voorkomen en terugdringen van overlast en geweld veroorzaakt door jongeren. En hierdoor zal ook meer aandacht worden besteedt aan de behoefte van jongeren om nadrukkelijker bij gemeentelijk beleid betrokken te worden.

Om deze extra inspanningen voor de jeugd te realiseren worden nu in regionaal verband, met dit bestuursakkoord als startpunt, afspraken gemaakt over een aantal projecten:


* Centra voor Jeugd en Gezin


* Zorgoverleg 0 tot 4 jaar en 4 tot 12 jaar


* Verder versterken jeugd- en jongerenwerk en kwaliteitsverbetering professioneel jongerenwerk


* Voorkomen kindermishandeling


* Jongerenparticipatie


---