Sun Microsystems neemt MySQL over

Acquisitie meest gebruikte open source database versterkt Sun's enterprise positie

Amersfoort, 16 januari 2008 - Sun Microsystems (NASDAQ: JAVA) neemt MySQL over, boegbeeld van de open source gemeenschap en ontwikkelaar van een van 's werelds snelstgroeiende open source databases. Met de overname is een bedrag gemoeid van circa 1 miljard dollar. De overname betekent een versterking van Sun's positie op het gebied van enterprise IT. Met Sun's entree in de databasemarkt (wereldwijd geschat op een omvang van 15 miljard) bevestigt het bedrijf zijn positie als de belangrijkste leverancier van platforms voor de webeconomie, en als de grootste commerciële contributor aan de open source gemeenschap.

Met miljoenen gebruikers, waaronder Facebook, Google, Nokia, Baidu en China Mobile, betekent MySQL een goede aanvulling op Sun's portfolio. Ook resulteert de overname in extra groeimogellijkheden voor de open source database in meer traditionele toepassingen en organisaties. De integratie met Sun vergroot de commerciële aantrekkelijkheid van MySQL, door onder meer verbeterde serviceondersteuning en een sterk distributiekanaal, met inbegrip van OEM relaties als Dell, IBM and Intel.

"De acquisitie bevestigt Sun's centrale positie in de wereldwijde webeconomie en versterkt onze andere technologieën, gericht op het mogelijk maken van extreme efficiëntie en groei, voor internetgiganten zowel als voor 's werelds grootste 'traditionele' organisaties", aldus Jonathan Schwartz, CEO en president van Sun Microsystems. "MySQL's medewerkers en cultuur, gecombineerd met de brede acceptatie binnen het web, sluit ideaal aan op sun's eigen open benadering van netwerkinnovatie. Deze aankondiging is een stimulans voor onze investeringen in gemeenschappen die de basis vormen voor internetinnovatie en voor ondernemingen die technologie als concurrentiemiddel inzetten."

MySQL's open source database wordt breed toegepast, over uiteenlopende besturingssystemen, hardwareplatforms, regio's, sectoren en soorten toepassingen. De aanvullende producten zullen nieuwe markten openen voor Sun's systemen, virtualisatie-, middleware- en storage-platforms.

"De combinatie van MySQL en Sun biedt een enorme kans voor gebruikers en organisaties van elk formaat, die op zoek zijn naar groei, innovatie en keuze", zegt Marten Mickos, CEO van MySQL. "Sun en MySQL delen gelijke idealen - softwarevrijheid, online innovatie en maximale participatie van gemeenschappen en partners."

Van MySQL's database software zijn al meer dan 100 miljoen exemplaren gedownload, en dagelijks komen daar 50.000 bij. Deze brede acceptatie, gecombineerd met MySQL's kracht op het gebied van Web 2.0, Software as a Service (SaaS), enterprise, telecom en de embedded OEM-markt, zorgt voor een goede aansluiting bij Sun.

De CEO van MySQL, Marten Mickos, gaat onderdeel uitmaken van Sun's senior executive leadership team. MySQL heeft het hoofdkantoor in Cupertino, CA en Uppsala, Zweden en heeft 400 medewerkers in vijfentwintig landen.

Over Sun Microsystems

Sun ontwikkelt technologieën die bedrijven wereldwijd vooruit helpen. Onder de eenduidige visie - 'The Network is the Computer' - stimuleert Sun participatie in netwerken door het delen van innovaties, het ontwikkelen van communities en zijn leiderschap in open source. Sun is te vinden in meer dan 100 landen en op www.sun.com.



Ingezonden persbericht