Politie Groningen

Cellencomplex Regiopolitie Groningen door staatssecretaris geopend

Groningen, 16-01-2008 o Met de onthulling van een kunstwerk heeft de staatssecretaris van Justitie mevrouw mr. N. Albayrak woensdag 16 januari 2008 het nieuwe cellencomplex van Regiopolitie Groningen aan de Hooghoudtstraat in Groningen geopend. Met dit complex beschikt Regiopolitie Groningen over een veilig, ultramodern en centraal gelegen onderkomen voor haar arrestanten. De staatssecretaris verving minister mr. E.M.H. Hirsch Ballin van Justitie die wegens ziekte verstek moest laten gaan.

Het gebouw telt 50 cellen, nagenoeg een verdubbeling van de huidige capaciteit. Behalve over 40 eenpersoons cellen beschikt het pand over groepsruimtes en een cel voor personen met claustrofobie. Regiopolitie Groningen had voordien de beschikking over twee locaties voor aangehouden verdachten, het Hoofdbureau van politie aan de Rademarkt in Groningen en het politiebureau in Delfzijl. Deze locaties waren aan modernisering toe. De verdachten worden vanaf donderdag 17 januari in het nieuwe cellencomplex ingesloten.

Het nieuwe onderkomen voldoet aan alle huidige normen voor veiligheid en brandveiligheid. Nog tijdens de voorbereidingen van de bouw zijn naar aanleiding van de Schipholbrand de voorzieningen tegen brand extra uitgebreid. Het alarm is voorzien van een autonoom elektronisch geleid systeem. Dit grijpt in wanneer in extreme omstandigheden personeel niet of te laat op een brandalarm reageert. Arrestanten worden bij calamiteiten naar ruimtes geleid die minimaal een uur brand- en hittebestendig zijn.

Bijzonder aan het complex is het principe van een binnen- en een buitenring. Het centrale deel is bestemd voor de arrestanten en de arrestantenverzorging. Dit gedeelte is afgescheiden van de buitenring waar onder andere de verhoren worden afgenomen en arrestanten contact kunnen hebben met hun advocaat of hulpverleners. Ook het familiebezoek vindt in de buitenring plaats.

Het principe van deze inrichting is tweeledig. Allereerst is de veiligheid op deze wijze zo optimaal mogelijk gewaarborgd. Daarnaast wordt bereikt dat verdachten aan zo weinig mogelijk invloeden van buitenaf worden bloot gesteld die een effect zouden kunnen hebben op het politieonderzoek en daarmee op de mogelijke rechtsgang.

De cellen zijn sober en functioneel ingericht en voldoen aan de van overheidswege vastgelegde normen. De inrichting is zodanig dat deze recht doet aan het principe dat iedereen die aan de zorgen van de Staat is toevertrouwd het recht heeft op een menswaardige behandeling. Bij het bepalen van de faciliteiten is rekening gehouden met het effect op de gemoedstoestand van de verdachte. Des te positiever deze toestand, des te beter zal ook het contact zijn met de medewerkers in het pand. In hun cellen hebben arrestanten de beschikking over een informatiezuil. Hiermee kunnen verdachten zelf de verlichting in hun cel regelen, in contact komen met de arrestantenverzorging en enkele televisieprogrammas bekijken. Op de zuilen kan bovendien door de politie informatie worden geplaatst.

Regiopolitie Groningen gaat dit voorjaar, landelijk als een van de eersten, het ISO-certificaat voor het cellencomplex aanvragen. Alle werkzaamheden en handelingen in het gebouw worden volgens deze hoge normeringen verricht, vanaf het moment dat een arrestant wordt aangemeld en binnengebracht, de fouillering tot en met iemands medicijngebruik. Regiopolitie Groningen kiest met deze bijzondere aanpak voor een gegarandeerd kwaliteitsniveau maar sluit hiermee ook fouten zoveel mogelijk uit.

Met de bouw van het arrestantencomplex is in oktober 2006 begonnen. Het gebouw kost 10,7 miljoen euro.