Gemeente 's-Hertogenbosch

16-01-2008
De groenbak wordt groener
De regels voor het scheiden van afval veranderen. De Afvalstoffendienst start vanaf 1 februari met de actie: De groenbak wordt groener. De nieuwe regels gelden voor bewoners van laagbouwwoningen in de hele gemeente 's-Hertogenbosch. Was de groenbak tot nu toe bestemd voor gft-afval, vanaf 1 februari hoort alleen tuinafval nog thuis in deze bak. Groente- en fruitafval gaan dus voortaan in de grijze bak.

De aanpassing van de huidige gft-afvalinzameling heeft milieuhygiënische, bedrijfsmatige en financiële voordelen.

Milieuhygiënisch
In de jaren negentig zijn gemeenten begonnen met het scheiden van afval. Dit vanwege het gebrek aan ruimte op stortplaatsen. Door iedere afvalstroom op een geschikte manier te verwerken, werd het ruimtegebrek opgelost en het afval zo milieuvriendelijk mogelijk verwerkt. Inmiddels is het tien jaar later. De technologie gaat verder. En daarmee ook de afvalscheiding.
Recent onderzoek toont aan dat er, met de kwaliteit van de huidige verbrandingsovens, feitelijk geen merkbaar verschil meer is tussen verbranden, composteren of vergisten van gft-afval. Wanneer de gf-component wordt verbrand is dit dus niet schadelijker voor het milieu. Van tuinafval kan biomassa gemaakt worden. Dit is biologisch afbreekbaar afval dat wordt omgezet in energie en elektriciteit. Groente- en fruitafval is minder geschikt om te verwerken tot biomassa.

Bedrijfsmatig
Groente- en fruitafval gaat per 1 februari in de grijze container. Deze grijze bak wordt het hele jaar door tweewekelijks opgehaald. De zomerinzameling vervalt. De t-fractie, ofwel gras, snijbloemen, bladeren en kamer- en tuinplanten, wordt eveneens tweewekelijks opgehaald. Deze fractie wordt vervolgens bewerkt tot biomassa, waarmee uitvoering kan worden gegeven aan de gemeentelijke doelstelling om 5% duurzame energie toe te passen in 2010 en 10% in 2020. De inzameling en verwerking van gft-afval bij gestapelde woningbouw en hoogbouw blijft ongewijzigd.
Uit onderzoek blijkt dat maar 10% van het gewicht van het gft-afval bestaat uit groente- en fruitresten. De overige 90% is tuinafval. In vrijwel alle gevallen moet het dus geen probleem zijn om groente- en fruitafval bij het gewone afval te doen.

Financieel
Er is geen sprake meer van stankoverlast in de zomer, waardoor de extra zomerinzameling overbodig is geworden. De scheiding levert een positief eindproduct op; namelijk groene energie. Dit levert enkele euro's korting op wat betreft de afvalstoffenheffing 2008. Ook voor de gemeente levert het besparingen op.

Acties
Vanaf half januari informeert de gemeente alle inwoners van 's-Hertogenbosch over de nieuwe manier van afvalscheiden door middel van een brochure. Hierin staan alle vragen beantwoord, die bewoners kunnen hebben. Bovendien krijgt ieder huishouden een sticker voor op de groene bak, om vergissing te voorkomen. De informatie uit de brochure is ook te vinden op de website van de Afvalstoffendienst: www.afvalstoffendienst.nl. Op het wagenpark prijkt een nieuwe sticker met het logo `De groenbak wordt groener' en een verwijzing naar genoemde website. Daarnaast maakt de gemeente een korte infoclip die in februari te vinden is op de website van de Afvalstoffendienst, de site van de gemeente 's-Hertogenbosch en op lokale omroep Boschtion. De actie krijgt bovendien nog een ludieke impuls tijdens de carnavalsoptocht op maandag 4 februari 2008.