Gemeente 's-Hertogenbosch

16-01-2008
Herstructurering Orthen-Links
Samen met de bewoners en met BrabantWonen start het college met de herstructurering van Orthen-Links. Naar verwachting duurt het maken van de plannen ongeveer twee jaar, zodat in 2010 begonnen kan worden met de uitvoering. Deze datum is in de lange termijn planning Grotestedenbeleid 2007 vastgesteld.

Orthen-Links

Orthen-Links bestaat uit ongeveer driehonderd woningen en ligt tussen de spoorlijn naar Utrecht en de Orthenseweg. Aan de zuidzijde ligt het huidige complex van de WeenerGroep tegen de Zandzuigerstraat. De woningen in Orthen-Links zijn voor het grootste deel in eigendom van BrabantWonen. Daarnaast is een klein deel van Zayaz en een heel klein deel van particulieren.

Eerst mensen dan stenen

Jolanda Verschuur van de Stichting Orthen Links:"Het is eindelijk zover, we zijn blij dat we nu van start gaan." Wethouder van onder meer Stedelijke Vernieuwing Rodney Weterings: "we gaan samen met bewoners uit de wijk en met BrabantWonen aan de slag. We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk mensen in Orthen-Links te betrekken bij de herstructurering. Alleen zo kun je komen tot een wijk waar mensen zich sterk voelen. Daarom willen we op korte termijn bijvoorbeeld ook een ontmoetingsplek in de wijk maken waar alle betrokkenen, bewoners, gemeente, BrabantWonen, elkaar kunnen treffen. Tijdens het maken van de plannen, tijdens de uitvoering en voor de nieuwe wijk!"

Uitgangspunten

Voorafgaand aan de inhoudelijke plannen wil het college, samen met de bewoners van Orthen-Links en BrabantWonen, een draaiboek opstellen. In dit draaiboek komt te staan wat de rol en positie is van de verschillende partijen. Ook welke acties er moeten worden uitgevoerd, wanneer en met welke producten als resultaat.
Dit draaiboek wordt gebaseerd op de lessen en de uitgangspunten van eerdere herstructureringen in de stad:

- als er sprake is van sloop, dan waar mogelijk eerst bouwen, dan slopen;

- uitvoering blok voor blok, in kleine te overziene eenheden;
- er wordt vooraf gewerkt aan breed draagvlak; stappen worden gezet met instemming van zoveel mogelijk betrokken partijen.

Herstructureringsplan

Nadat het draaiboek is vastgesteld wordt samen met BrabantWonen en de bewoners de uitgangspuntennotitie en de sociale visie opgesteld. Deze worden uitgewerkt tot een stedenbouwkundige visie en een sociaal plan voor bewoners. Hieruit volgt uiteindelijk het herstructureringsplan wat door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Als de gemeenteraad het herstructureringsplan heeft vastgesteld, kunnen er sloopvergunningen komen en kan de eerste nieuwbouw plaatsvinden. Naar verwachting is dit dus vanaf 2010.

WeenerGroep

Bij de plannen voor Orthen-Links wordt ook de huisvesting van de WeenerGroep betrokken. De komende maanden wordt daarom onderzocht of de WeenerGroep in kleinere behuizing in Orthen-Links kan blijven, of dat zij naar een andere locatie in de stad gaat. Tot 2010 zal er in elk geval niets veranderen aan de huisvesting van de WeenerGroep.