Gemeente Amsterdam


Persbericht

Datum 16 januari 2008
Kenmerk 012

Dutch Green Building Council introduceert duurzaamheidslabel

ABN Amro en Redevco hebben het initiatief genomen om in samenwerking met Dura Vermeer en SBR de stichting Dutch Green Building Council op te richten. Ook ING Real Estate, dat al in een vroeg stadium bij het initiatief betrokken was, en TNT Real Estate hebben, evenals de gemeente Amsterdam, hun steun als founding partners toegezegd. Wethouder Maarten van Poelgeest is gevraagd zitting te nemen in de Raad van Toezicht. De Dutch Green Building Council zal op basis van een internationaal erkende methode een onafhankelijke meetlat voor gebieds- en gebouwontwikkeling ontwikkelen en beheren, zo is op het PropertyNL Forum in Amsterdam bekendgemaakt.

De oprichting van de stichting komt voort uit een toenemende vraag naar toetsing van duurzame ontwikkeling. Niet alleen binnen Nederland, maar juist ook internationaal. Zij zal zijn aangesloten bij het World Green Building Council en hoeft dus niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar kan werken met beproefde methoden. Het Dutch Green Building Council zal in eerste instantie werken volgens de richtlijnen van BRE Environmental Assessment Method (BREEAM), omdat die zich het makkelijkst laten vertalen naar de Nederlandse situatie. Met de oprichting van een nationale Green Building Council willen de initiatiefnemers duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving niet alleen stimuleren en versnellen, maar ook transparant maken.

Op basis van erkende methoden en criteria zal de stichting een referentiekader opstellen waaraan gebouwen en gebieden kunnen worden getoetst. Ook komt er een opleidingsprogramma om onafhankelijke keurmeesters te trainen in het toekennen van het duurzaamheidslabel. Bovendien streeft de nieuwe stichting naar kennisuitwisseling met hogescholen en universiteiten en wil het een platform bieden voor onderzoek naar en kennisoverdracht over duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving.

Douglas Grobbe, Managing Director Special Projects ABN Amro: "De Dutch Green Building Council kiest voor een holistische benadering en visie op duurzaamheid. Dit wil zeggen dat er wordt gestreefd naar een evenwicht tussen ecologische, sociale en economische belangen en criteria. Vandaar dat er niet alleen richtlijnen zijn voor zaken als energie, CO2, afval, water- of materiaalgebruik, maar ook voor diversiteit en sociale verantwoordelijkheid, mobiliteit, ecologie en landschap en gezondheid en welzijn. Alleen met zo'n uitgebalanceerde benadering zullen we in staat zijn te voldoen aan de eisen die volgende generaties aan ons stellen."

"Met BREEAM sluit de Green Building Council aan bij een internationaal erkende standaard waar ook onze huurders in toenemende mate om vragen. Zo wordt ook de eerste Eco Store van C&A in Mainz op basis van BREEAM gecertificeerd en onze nieuwe winkelcentra in Turkije", aldus Jaap Gillis, COO van Redevco Europe.

Door de technische en inhoudelijke kant van de activiteiten, zoals de certificering en het opleidingsprogramma, onder te brengen bij SBR kan er een vliegende start gemaakt worden. Met het deelproject Ravel in Zuidas is bovendien een bij uitstek geschikte plek gevonden voor een pilotproject voor de landelijke introductie van de Dutch Green Buiding Council. In de ontwikkeling van dit gebied, waar een mix van woningen, winkels, kantoren en voorzieningen moet worden gemaakt, staat duurzaamheid als leidend ontwikkelprincipe al centraal. Het duurzaamheidslabel van de Dutch Green Building Council stelt de deelnemende partijen in staat dit concreet en toetsbaar te maken.

Pb-012