Ingezonden persbericht


Belangrijke prijs voor het Technasium

Na afloop van een aantal prachtige presentaties van brugklassers van 't Hooghe Landt in Amersfoort in het kader van het Technasium op 11 januari kreeg deze school de zogeheten ONRI-erewimpel. De prijs werd uitgereikt door de heer Herman de Groot, lid van het bestuur van ONRI. Deze belangrijke prijs van de brancheorganisatie van advies- en ingenieursbureaus is bestemd voor de initiatiefnemers van het Technasium en de scholen waar leerlingen deze technische opleiding kunnen volgen. 't Hooghe Landt is één van die scholen. Met het Technasium willen de betrokken scholen bereiken dat meer leerlingen voor een technische vervolgopleiding gaan kiezen. De prijs bestond uit een kunstwerk van Ed van Doorn, een grafisch en beeldend kunstenaar.

ONRI reikt de erewimpel eens in de vijf jaar uit aan een organisatie of persoon die zich verdienstelijk heef gemaakt voor de maatschappelijke betekenis van de branche. Herman de Groot is, naast bestuurslid van ONRI, directeur van adviesbureau voor installatietechniek in Leusden. Hij juicht de ontwikkelingen op het gebied van het bètaonderwijs toe. "Door nu op deze manier leerlingen in deze richting te stimuleren zorgen we ervoor dat we later genoeg talentvolle mensen hebben voor onze branche. De manier van werken van het Technasium motiveert leerlingen". Hij was onder de indruk dat 12-jarigen al zulke goede prestaties konden neerzetten.

't Hooghe Landt mag zich sinds vorig jaar officieel Technasium noemen. Leerlingen ontwierpen een leefomgeving voor chimpansees voor opdrachtgever DierenPark Amersfoort. Een ander project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Research & Developement-laboratorium van Norit. Leerlingen doen onderzoek ter verbetering van een drinkwaterfilter voor de Derde Wereld. In samenwerking met ziekenhuis Meander gaan de tweedeklassers de rol van landschapsarchitect aannemen. Zij gaan zich dit jaar bezighouden met de ecologische inrichting van het nieuwbouwterrein.

Het enthousiasme waarmee de leerlingen aan de slag gaan, werkt aanstekelijk. Dit zijn de bèta's van de toekomst!

Lu van Albada, docent natuurkunde en technator, reageerde verheugd op de prijs. "Het concept van het Technasium slaat aan. De prijs is een stimulans voor onze school!"

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht