Partij van de Arbeid

Den Haag, 16 januari 2008

Vragen van de leden Heerts (PvdA) en Teeven (VVD) aan de minister van Justitie en de minister van Verkeer en Waterstaat met betrekking tot het zgn. 'autoklonen'


1. Kent u de uitzending van "Opgelicht" van 15 januari jl. over het zgn. 'autoklonen' en de informatie over die uitzending (http://tros.nl/index.php?id=2996)?


2. Bent u bekend met het fenomeen 'autoklonen'? Zo ja, hoe vaak komt dit naar schatting voor in Nederland?


3. Op welke wijze kan 'autoklonen' worden voorkomen? Wat is hierin de rol van de overheid en wat mag van de koper van een auto worden verwacht?


4. Worden er door u maatregelen voorbereid om 'autoklonen' beter te kunnen voorkomen? Zo ja, welke maatregelen betreft dit? Zo nee, waarom niet?


5. Wordt er specifieke aandacht geschonken, bijvoorbeeld door het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), aan autokloon-praktijken? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?


6. Is er naar uw mening sprake van georganiseerde criminaliteit in het geval van 'autoklonen'? Zo ja, in hoeverre past het bestrijden van 'autoklonen' binnen het kader van "Veiligheid begint bij voorkomen"? Zo nee, waarom niet?


7. Is het wenselijk dat een team van de bovenregionale recherche wordt belast met het opsporen van criminaliteit gerelateerd aan 'autoklonen'? Kan de reeds verkregen expertise op deze wijze niet beter worden geborgd?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl