Gemeente Overbetuwe


College kiest voor `Winkelen in Elst'

Dinsdag 15 januari 2008, heeft het College van B&W besloten om de Gemeenteraad voor te stellen in te stemmen met het Plan van Aanpak "Hart van Elst", Winkelen of Boodschappen doen? In dit plan is het beleidsvoornemen opgenomen te kiezen voor de ontwikkelingsrichting `Winkelen in Elst'.

In juli 2005 is het door bureau Berenschot opgestelde rapport `Verkenning ontwikkeling Centrum Elst' verschenen. In dat rapport is geen keuze gemaakt voor de ontwikkelingsrichting van het Hart van Elst. De keuze van de ontwikkelingsrichting is essentieel voor het vervolgtraject. In het plan van aanpak wordt daarom een voorstel gedaan voor het kiezen van een ontwikkelingsrichting, namelijk `Winkelen in Elst'. Op basis van deze keuze kan het centrumgebied van Elst herontwikkeld worden, waarbij integraal de potentiële bouwlocaties worden ontwikkeld en de openbare ruimte wordt heringericht. Naast het inhoudelijke aspect is ook het proces om te komen tot een stedenbouwkundig plan van belang. In het plan van aanpak zijn de te nemen stappen en de beheersapecten beschreven.

Motivatie keuze `Winkelen in Elst'

Met dit plan van aanpak kiest het College voor de ontwikkelingsrichting `Winkelen in Elst' en dus niet voor de ontwikkelingsrichting `Boodschappen doen'. Niet alleen de eigen groei maar met name de aantrekkingskracht van het centrum voor mensen van buiten Elst neemt toe, mede omdat de bereikbaarheid van de steden om ons heen afneemt. Deze keuze houdt niet in dat er alleen maar winkels bij zullen komen, maar ook in flinke mate woningen voor starters en senioren.

De aanpak

De lokaties die in het kader van het centrumplan kunnen worden ontwikkeld, zullen in onderlinge samenhang worden bezien. Om dat goed te kunnen doen én om de financiële risico's voor de gemeente te beperken zal de ontwikkeling samen met een of twee grote marktpartijen worden opgepakt. De gemeente houdt de regie. Het Plan van Aanpak zal waarschijnlijk op 5 maart behandeld worden in de Commissie Ruimte.