Time : 16:31:04
Date : 16 January 2008
Sender Name: VVI

Besparingen rusthuissector voorlopig opgeschort

Het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI) bekwam vandaag op het Riziv dat er op korte termijn een oplossing komt voor de terugvordering van subsidies in de rusthuissector.

Tijdens de afgelopen kerstperiode kregen de rusthuizen de boodschap dat ze ongeveer tien procent minder geld van het Riziv zouden krijgen voor de destijds (in 2000) afgesproken sociale akkoorden voor hun personeel. Dit bericht kwam totaal onaangekondigd, en was in strijd met eerdere politieke engagementen.
Het VVI heeft hierop de gegrondheid van de cijfers onderzocht. De resultaten van dit onderzoek werden begin januari overgemaakt aan de Riziv-administratie en aan de federale regering. Vandaag kwam er een antwoord.

Zoals het VVI gevraagd had, worden de besparingsmaatregelen die voorzien waren voor de voorschottenregeling van eind januari, opgeschort. De rusthuizen krijgen dus voldoende voorschotten uitbetaald.

Een andere eis van het VVI was de volledige wegwerking van deze lineaire besparingsmaatregel.

Het Riziv gaat de cijfers grondig onderzoeken en analyseren, waarna er - tegen april - een aangepast Koninklijk Besluit zal komen. Dit zal gebeuren in overleg met de sector. Het nieuwe KB moet voorkomen dat soortgelijke situaties zich in de toekomst nog voordoen.

Deze oplossing heeft echter ook financiële consequenties: voor een regularisatie dient - volgens de eerste schattingen - nog zo'n 70 miljoen euro gevonden te worden in de begroting.
Federaal minister Onkelinckx antwoordde gisteren op een parlementaire vraag: "Ik heb gezegd dat we zouden trachten de schuld te verminderen binnen het bestek van de begrotingsdoelstelling."
Het VVI kan hiermee echter niet akkoord gaan. De begroting werd opgemaakt om te voldoen aan de steeds groeiende vraag naar ouderenzorg. Middelen hieruit weghalen zou betekenen dat noodzakelijke ontwikkelingen in ouderenzorg niet gerealiseerd kunnen worden in 2008. Dit is niet aanvaardbaar. Het VVI vraagt dan ook dat de nodige extra middelen gezocht worden.