LTO Noord


Persbericht

Datum 16 januari 2008
Nummer P2760

LTO-voorzitter Maat pleit voor meer stimulerende overheid 'Kies voor markt en consumentals als aanjagers naar duurzame veehouderij'

De ambities van LNV-minister Verburg voor een duurzame veehouderij zijn hoog en sluiten aan bij trajecten die het bedrijfsleven al eerder heeft ingezet. Er wordt volop geïnvesteerd in vernieuwing op veehouderijbedrijven, die de gewenste doelen dichterbij brengt. Het tempo van de veranderingen wordt in belangrijke mate bepaald door de markt. Waar het sneller moet past een meer stimulerende opstelling van de overheid door middel van financiële prikkels. Bovendien wordt het tempo van vernieuwing ook belemmerd door teveel bureaucratie en hindernissen met de wetgeving op het terrein van het mestbeleid.

Dit zegt LTO Nederland in een reactie op de brief, die de minister vandaag over de toekomst van de veehouderij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Voorzitter Albert Jan Maat ziet wel mogelijkheden: ,,Op een groot aantal dossiers die de minister noemt hebben wij onze inzet kenbaar gemaakt, zoals op het gebied van dierenwelzijn en diergezondheid, innovatieagenda's voor diverse sectoren, klimaat en energie, en het toekomstig EU-landbouwbeleid. Op dit moment wordt geld uit de Europees plattelandsfonds veel te weinig benut voor investeringen in duurzaamheid. Laat Nederland eens kijken naar andere Europese landen, die wél boter bij de vis leveren. Ook willen we meer benadrukt zien dat de Nederlandse veehouderij op het terrein van dierenwelzijn al tot de wereldtop behoort. Er zijn aanknopingspunten om met elkaar te discussiëren over versnellingen en nieuwe ontwikkelingsstappen voor de veehouderij."

LTO Nederland vindt dat aanzienlijk meer geld nodig is om ondernemers te stimuleren (bijvoorbeeld via fiscale instrumenten) om de innovaties op hun bedrijf door te voeren. Het huidige budget van minister Verburg om een aantal door haar genoemde instrumenten effectief in te zetten (o.m. innovatiesubsidies, fiscale instrumenten, onderzoek) is onvoldoende om de gewenste duurzaamheidsprong te maken. Maat: ,,De ambities zijn prima, maar daar hoort een stimulerend investeringsklimaat bij en passende regels die niet remmend werken maar juist aansporen om in een hogere versnelling door te gaan."

De minister is buitengewoon ambitieus waar het gaat om periodes waarin zaken geregeld moeten zijn. Ze noemt enerzijds een periode van vijftien jaar, waarin doelen gehaald moeten worden en ook zeer vergaande ambities voor 2011. Op het terrein van bijvoorbeeld maatschappelijke inpassing, verantwoord consumeren, systeeminnovaties, en energie en milieu zijn versnellingen eerder haalbaar als vooral de markt als breekijzer wordt benut. ,,Het is vooral de markt die het tempo zal bepalen waarin ondernemers kunnen vernieuwen en innovaties kunnen doorvoeren. De rol van de consument is derhalve cruciaal: het gaat om de verantwoordelijkheid voor duurzame ontwikkeling en de vertaling ervan in koopgedrag in de winkel. Kies dus vooral de markt en de consument als aanjagers op weg naar een duurzame veehouderij", aldus Maat. Volgens hem moeten daar sterke impulsen vanuit gaan. Veehouders gaan volgens hem met nieuwe, welzijnsvriendelijke producten inspelen op de markt, zodat de consument werkelijke keuzes kan maken.

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland
Postbus 29773, 2502 LT Den Haag
Bezoekadres : Bezuidenhoutseweg 225, 2594 AL DEN HAAG Telefoon : 070 - 3382 700
Fax : 070 - 3382 710
Website : www.lto.nl

Meer informatie : Frits Mandersloot (06 5103 4521) en Jack Luiten (06 5373 6017)