Platform Detailhandel Nederland

PERSBERICHT

Leidschendam, 16 januari 2008

Winkeliers: PINnen moet ook veilig blijven

Op 15 januari beloofde Boele Staal (voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken) dat de banken hebben besloten 'PIN' zo lang als nodig is in de lucht te houden. Het Platform Detailhandel Nederland is tevreden over deze toezegging maar eist dat PIN ook up-to-date wordt gehouden.

Eén van de grootste zorgen van de winkeliers betreft veiligheid. Om PIN net als andere betaalproducten in de toekomst veilig te houden moet het op een veiligere chip worden gezet op de nieuw uit te geven betaalpassen, en niet meer alleen op de magneetstrip. De magneetstrip is een verouderde technologie, de chip (ook wel EMV chip genoemd) is veel veiliger.

De Tweede Kamer, Consumentenbond en minister Bos van Financiën delen deze wens.

Winkeliers zijn op dit moment redelijk tevreden met de voorwaarden en de ontwikkelingen van de tarieven van het huidige PIN product. Positief is de recente aankondiging van Currence (merkeigenaar PIN) en die van Equens (verwerker PINtransacties) begin 2007 om hun tarieven voor PINtransacties aan banken te verlagen.

Al in 2005 zijn op aanbeveling van DNB contractuele aanpassingen doorgevoerd en is een convenant tussen winkeliers en de banken gesloten. Dit heeft geleid tot een efficiëntere markt met lagere tarieven.

Met de komst van één Europees betalingsverkeer (SEPA) dreigt PIN vroegtijdig weer van het toneel te verdwijnen, en het is niet duidelijk wat daarvoor in de plaats komt.

Winkeliers eisen dat nieuwe SEPA producten geen hogere tarieven en slechtere voorwaarden kennen dan het huidige PIN. PIN is bijvoorbeeld een gegarandeerde betaling, maar bij Maestro (een SEPA betaalproduct) worden daarentegen om allerlei redenen transacties teruggeboekt van de winkelier.

Bovendien gaat SEPA over meer marktwerking en concurrentie, daarvoor moet er een goed aanbod gecreëerd worden. Zo heeft de winkelier én consument straks een keus. Daarvoor moet PIN een eerlijke kans worden gegeven.

Samengevat:


* SEPA mag niet leiden tot hogere tarieven, maar juist lagere


* SEPA moet een gevarieerd aanbod geven aan betaalkaartproducten


* SEPA betaalkaartproducten mogen geen ongunstiger voorwaarden hebben dan het huidige PIN


* PIN moet veilig blijven en SEPA geschikt worden gemaakt. Daarvoor moet het op de EMV chip worden gezet op nieuw uit te geven betaalkaarten


----------
Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.




Platform Detailhandel Nederland