ProRail

Persbericht

16-01-2008

Extra controle bij overwegen in Hilversum

Inspecteurs van ProRail - de buitengewone opsporingsambtenaren - voeren de komende periode extra controles uit bij diverse overwegen in Hilversum. Veel mensen steken nog over bij de overwegen, op het moment dat de spoorbomen al dalen. Of ze steken te vroeg over nadat de trein is gepasseerd.
Het gaat met name om de overwegen bij de Hoge Larenseweg / Schoolstraat en de Soestdijkerstraatweg. Waarschuwingen door de surveillanten van ProRail lijken tot nu toe weinig effect te hebben gehad. Om die reden is nu gekozen voor meer en strengere controles.

Mensen die te laat of te vroeg oversteken lopen het risico aangereden te worden door een trein en zorgen voor vertragingen. Machinisten moeten namelijk uit veiligheidsoverweging stapvoets rijden, zodra er iemand bij het spoor wordt gesignaleerd. Bovendien is te laat of te vroeg oversteken strafbaar. Mensen kunnen een boete krijgen, variërend van 35 tot 130 euro. Voor baldadig gedrag en vandalisme zijn de boetes veel hoger. Deze kunnen snel oplopen tot in de duizenden euroâs.

'Wacht tot de lichten gedoofd zijn... er kan nog een trein komen.' Voor de veiligheid is het van belang dat voetgangers, (brom)fietsers en automobilisten - ondanks de soms lange sluiting van de overwegen - de verkeersregels in acht nemen. Dus stoppen als de lichten beginnen te knipperen; wachten tot de bomen open zijn en het licht gedoofd is. Want ook al is de trein de overweg voorbij, er kan over het andere spoor óók een trein komen en daar rekenen mensen vaak niet op, met alle (soms tragische) gevolgen van dien.

Aanvullende maatregelen

ProRail probeert aanrijdingen op het spoor te voorkomen door het nemen van allerlei maatregelen. De spoorbeheerder wil hiermee de veiligheid vergroten en het aantal vertragingen voor het treinverkeer verder terugdringen. ProRail plaatst hekken om het spoor af te schermen van de openbare weg en er staan cameraâs op vandalismegevoelige plekken. Surveillanten controleren dagelijks op spoorlopers en vandalen. Verder stuurt ProRail brieven naar omwonenden en bedrijven die dicht bij het spoor gevestigd zijn en heeft ProRail voorlichtingsmateriaal ontwikkeld voor basisscholen, voortgezet onderwijs en MBOâs.