AutoRai

Subaru introduceert de nieuwe Tribeca

(1/16/2008)
Subaru heeft zijn vlaggenschip, de Tribeca â voorheen B9 Tribeca â onlangs grondig vernieuwd. Wat bleef waren z'n multifunctionele en fraai uitgevoerde interieur en natuurlijk de beproefde Symmetrical All Wheel Drive-techniek. Maar verder werd vrijwel alles anders. Eind januari is dit topmodel in Nederland leverbaar.

De nieuwe, wederom standaard van Subaru's Symmetrical All Wheel Drive voorziene crossover annex SUV is nu 4,865 meter lang, 1,880 meter breed en 1,685 meter hoog. De bodemvrijheid bedraagt 21 centimeter, zodat de Tribeca ook in moeilijker begaanbaar terrein uitstekend uit de voeten kan. Verder springt het compleet nieuwe design van het front in het oog, waarin overigens koplampen met standaard Xenon-verlichting zijn opgenomen. Andere herkenningspunten van Subaru's luxury-SUV zijn de nieuw vormgegeven achterste zijruiten voor beter zicht, de gewijzigde achterpartij en een ander ontwerp 18-inch lichtmetalen wielen met het bekende zes sterren-logo.

Twee uitvoeringen
Subaru introduceert de nieuwe Tribeca in tweevoud op de Nederlandse markt, een vijfpersoons âLuxuryâ-versie en een 5+2 persoons âExecutiveâ-uitvoering. In beide gevallen huist onder de kap een nieuwe 3,6 liter boxermotor, die de plaats inneemt van de tot dusver gevoerde 3,0 liter krachtbron. Eveneens voor alle typen geldt de standaardmontage van een verder verfijnde versie van Subaru's elektronisch gestuurde vijftraps E-5AT Sportshift transmissie. Hiermee kan zowel volledig automatisch, als handmatig geschakeld worden. Door de toepassing van een Active Valve Control Systeem (AVCS, variabele kleptiming) levert de nieuwe DOHC-krachtbron nu 258 pk/190 kW bij 6.000 toeren per minuut; welgeteld 13 pk méér dan voorheen. Het koppel steeg tot 350 Nm (+53) bij 4.000 toeren. Dit alles zorgt voor indrukwekkende prestaties voor een auto in deze klasse. De nieuwe Subaru Tribeca accelereert vanuit stilstand naar '100' in slechts 8,9 seconden, terwijl zijn topsnelheid 207 kilometer per uur bedraagt. Daarbij komt dat de nagenoeg trillingsvrije, zijdezacht opererende boxermotor met een gemiddeld benzineverbruik van 11,6 liter per 100 kilometer zuiniger met de brandstof omspringt dan zijn voorganger. Mede dankzij Subaru's Symmetrical AWD is de Tribeca bovendien bijzonder geschikt voor het trekken van bijvoorbeeld een boot- of paardentrailer. Het maximum aanhangergewicht (geremd) bedraagt namelijk 2.000 kilogram.

Evenals zijn voorganger, de Subaru B9 Tribeca, is de nieuwe Tribeca een échte 'crossover'. Dat wil zeggen dat de auto het beste van meerdere werelden in zich verenigt: een zeer ruim en multifunctioneel interieur, indrukwekkende prestaties, sportieve rijeigenschappen, permanente vierwielaandrijving voor extra veiligheid en gebruiksmogelijkheden, alsmede een hoog comfortniveau. Mede dankzij de toepassing van boxertechniek, een uit aluminium opgetrokken motorkap en Subaru's unieke Symmetrical AWD heeft de Tribeca een opvallend laag zwaartepunt, hetgeen de auto stabieler maakt dan de overige auto's in zijn klasse.

5-persoons Luxury
De Subaru Tribeca 3.6 Luxury biedt ruim plaats aan vijf inzittenden plus al hun bagage. Deze uitvoering beschikt over zaken als een achtvoudig elektrisch verstelbare bestuurdersstoel inclusief twee geheugenstanden, een volwaardige audio-installatie met negen luidsprekers en de mogelijkheid om een externe geluidsbron aan te sluiten, airconditioning met links/rechts gescheiden bediening, automatische Sportshift-transmissie, Xenon-verlichting, een in twee delen neerklapbare achterbankleuning,

18-inch lichtmetalen velgen met P255/55R-banden, mistlampen vóór, verwarmde ruitensproeiers en uiteraard alle denkbare veiligheidsvoorzieningen. Tot de standaarduitrusting behoren bovendien nog onder meer de volgende voorzieningen: een 7 inch breedbeeld touchscreen DVD-navigatiesysteem, achteruitrijcamera, stoelverwarming, lederen bekleding, een elektrisch te bedienen schuif/kanteldak en roofrails.

5+2-persoons Executive
In het geval van de Tribeca 3.6 'Executive' is er per definitie sprake van 5+2-zitplaatsen, waarbij er twee mensen plaats kunnen nemen op de derde (gescheiden neerklapbare) zitrij. In vergelijking met de eerste generatie Tribeca is de toegang tot de derde zitrij vergemakkelijkt dankzij de toepassing van een walk-insysteem op de in lengte verschuifbare tweede zitrij.

Zoals het woord 'Executive' al aangeeft vormt de Tribeca met deze naam de absolute topuitvoering. Afgezien van de 5+2-configuratie kenmerkt het paradepaard van de reeks zich door aanvulling op de Luxury-uitrusting van onder meer een volwaardig DVD-entertainmentsysteem achterin en een tweede ventilatiesysteem voor de achterpassagiers.

Subaru Benelux is ervan overtuigd met de nieuwe Tribeca een uitstekende propositie te hebben in het nog steeds groeiende SUV- en crossoversegment. Afgezien van een indrukwekkend uiterlijk bestaat het programma immers uit twee aantrekkelijke uitvoeringen, waarbij er sprake is van een krachtige en snelle 3,6 liter, zescilinder boxermotor en Subaru's Symmetrical AWD, die zorgen voor uitmuntende rijeigenschappen.

De consumentenprijzen van de nieuwe Tribeca-uitvoeringen zijn:

Subaru Tribeca 3.6 Luxury (5-zitter)
per 15 januari 2008: ⬠65.740,-
per 1 februari 2008: ⬠70.182,-

Subaru Tribeca 3.6 Executive (5+2-zitter)
per 15 januari 2008: ⬠69.740,-
per 1 februari 2008: ⬠74.111,-