Nieuw-Vlaamse Alliantie


Wallonië recupereert begrotingstekort bij Belgacom op kosten van de Vlaamse belastingbetaler (16/01/08)

Het Waalse parlement wil a.s. donderdag een decreet stemmen waarbij Belgacom een retributie of hindertaks moet betalen voor elke meter kabel die onder de stoep wordt aangelegd. De maatregel wordt genomen om de armlastige Waalse gemeenten te ondersteunen en de begrotingstekorten van de lokale Waalse entiteiten aan te zuiveren met 25 miljoen euro. Kamerlid Peter Luykx vreest dat de Vlamingen tot twee keer toe zullen opdraaien voor deze operatie en spreekt van een mogelijk belangenconflict.

Belgacom zal de extra kosten doorrekenen aan de klant en aanrekenen aan de klant. Omdat Belgacom voor 50 procent in handen is van de federale overheid, zal ook haar dividenduitbetaling aan de Belgische staat verminderen en is Vlaanderen voor een tweede maal de dupe. Door deze eenzijdige beslissing van het Waalse parlement ontstaat een belangenconflict. Deze nieuwe heffing heeft immers gevolgen voor Vlaanderen.

Wallonië heeft een sterkere traditie inzake het opleggen van hindertaksen aan openbare nutsbedrijven. Vaak moeten water- en elektriciteitsmaatschappijen in Wallonië een gemeentelijke hindertaks betalen. Bovendien overweegt Wallonië om een gashindertaks in het leven te roepen.
Vlaamse gemeenten zijn voorzichtiger omdat zij gerechtelijke stappen vrezen van de nutsbedrijven. Maar dat is weinig waarschijnlijk. Een arrest van het Grondwettelijke Hof van 2006 heeft het alleenrecht van de federale overheid om hindertaksen te heffen ongedaan gemaakt.

Terwijl de Waalse vrees voor een doorrekening van hindertaksen aan de verbruiker (terecht) groter is inzake gas, water, en elektriciteit, lijkt de impact voor Vlaanderen dan weer het grootst inzake Belgacom. Belgacom is immers een bedrijf dat op het hele Belgische grondgebied actief is i.t.t. de meeste andere nutsbedrijven-, en het staat onder druk om gelijke tarieven toe te passen op het hele grondgebeid. Bovendien is Belgacom nog steeds voor 50 procent in handen van de budgettair ook al niet florerende Belgische staat, die jaarlijks van een aanzienlijk dividend geniet. Het Brussels gewest zou zich bovendien geïnspireerd weten door het Waalse voorbeeld, met een mogelijke bijkomende weerslag op het Belgacom-dividend.

Volgende week ondervraagt kamerlid Peter Luykx (N-VA) minister van overheidsbedrijven Vervotte over de geplande hinderbelasting die Wallonië wil opleggen aan Belgacom.

Auteur:
Peter Luykx
Kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be