Ingezonden persbericht


EU commisaris Piebalgs: Europa kan niet vertrouwen op oude fossiele energie systeem

Het is betwijfelbaar of er in de komende decennia aan de olievraag voldaan kan worden

Afgelopen maandag sprak EU commisaris van energie, Andris Piebalgs, zijn zorgen uit over de gestegen olieprijzen en het aanbod van olie. 'Het is betwijfelbaar of er in de komende decennia aan de olievraag voldaan kan worden', vertelde Piebalgs op een energieconferentie in Zwitserland. 'De gecombineerde uitdaging van klimaatverandering en energievoorzieningszekerheid zorgt ervoor dat de EU niet kan vertrouwen op het oude fossiele systeem' aldus Piebalgs. Daarbij refereerde hij naar diverse voorspellingen over het bereiken van de productiepiek van aardolie, waarin sommige experts verwachten dat die over 20 jaar bereikt zal worden en anderen denken dat we nu al op het maximum van wereldproductie zitten.

Piebalgs onderstreepte de ernst van het probleem door te vertellen dat de oliecrisis van de jaren '70 maar een gat tussen vraag en aanbod van 5% betekende. 'In het geval van een post-piek scenario zal het gat tussen vraag en aanbod met 4% jaarlijks groeien. Binnen vijf jaar ontstaan er dan een aanbod gat van 20%', aldus Piebalgs.

De publieke lezing van Piebalgs laat doorschemeren dat de Europese Unie in de nabije toekomst meer aandacht gaat besteden aan Peak Oil. Een opmerkelijke wijziging van visie. Twee jaar geleden nam Piebalgs de voorspellingen over Peak Oil nog niet serieus. In een respons op vragen van Caroline Lucas in het Europese Parlement vertelde Piebalgs dat 'het zogeheten piek olie scenario niets meer is dan een theorie'.

In Nederland lijkt de overheid zich nog volledig onbewust van de risico's van peak oil. Op recente kamervragen over peak oil antwoorde Minster Van der Hoeven van EZ nog dat haar ambtenaren geen tekort aan olie verwachten. De kamervragen werden gesteld nadat enkele hoge functionarissen uit de olie industrie, onder wie de CEO van Total, november 2007 waarschuwden dat de wereldwijde olieproductie niet heel veel meer gaat stijgen. Het IEA waarschuwde in haar laatste ' World Energy Outlook' voor een 'supply crunch' in 2012.

Meer informatie op www.peakoil.nl

Perswoordvoerder +31 (0)6 44082419 (Rembrandt Koppelaar)

Peak Oil Nederland is een organisatie van non-profit energie experts. De verwachting van Peak Oil Nederland is dat de conventionele olieproductie de komende vijf tot tien jaar gaat beginnen aan een permanente daling in de productie veroorzaakt door geologische factoren. Peak Oil Nederland doet eigen onderzoek, voorlichting en publicaties rond het pieken van de productie van fossiele brandstoffen en de effecten daarvan op de maatschappij.

-- Stichting Peak Oil Nederland is de Nederlandse tak van de Association for the Study of Peak Oil& Gas (ASPO).

Meer informatie: www.peakoil.nl