KNHS


Lotje Schoots Rabo Talent van het Jaar
16 januari 2008
Lotje Schoots Rabo Talent van 2007

UTRECHT (KNHS) Lotje Schoots is op de KNHS Jaarhuldiging in Utrecht uitgeroepen tot het Rabo Talent van 2007. De 19-jarige dressuuramazone uit Abcoude sleepte het afgelopen seizoen de Nederlandse titel en een Europese gouden teammedaille bij de Young Riders (16 - 21 jaar) binnen.

Schoots behaalde recentelijk nog een tweede plaats in de Wereldbekerfinale voor Young Riders. Ze is met maar liefst drie paarden opgenomen in het A-kader. Met alle paarden laat Schoots zien zeer regelmatig te kunnen presteren. Hierdoor heeft zij een reële groeipotentie richting het seniorenkader. Dit heeft er mede toe geleid dat Schoots nu is uitgeroepen tot het grootste hippische talent van 2007. Zij treedt met haar nieuwe titel in de voetsporen van succesvolle ruiters als Maikel van der Vleuten, Laurens van Lieren, Gert-Jan Bruggink, Marlies van Baalen en Gerco Schröder.

In 2003 was Schoots nog reserve kampioen bij de junioren, maar daarna won ze vier Nederlandse titels op rij: driemaal bij de Junioren (2004, 2005, 2006) en in 2007 bij de Young Riders. Sinds 2005 maakt ze deel uit van het Rabo Talententeam. Dit alles maakt dat Lotje op dit moment Nederlands meest succesvolle en best presterende jeugdamazone uit de Nederlandse geschiedenis is. Naast al deze resultaten wist Lotje in 2006 het Nederlands Kampioenschap ZZ-Licht en in 2007 het Nederlands Kampioenschap ZZ-Zwaar te winnen.

Als Rabo Talent van 2007 ontvangt Schoots van Rabobank Nederland een cheque ter waarde van
5.000,=. Zij mag zelf invulling geven aan de besteding van dit bedrag dat haar kan helpen bij de verdere ontwikkeling van haar topsportcarrière.

Dit jaar kwamen tien jonge talenten, die samen het Rabo Talententeam van 2007 vormden, in aanmerking voor de titel Rabo Talent van het Jaar. Alle teamleden werden geselecteerd door de bondscoaches uit de disciplines dressuur, springen en eventing. De uitslag van de verkiezing Rabo Talent van het Jaar is een optelsom van drie groepen die elk voor één derde meetellen: het KNHS Trainersplatform, de hippische pers en het publiek.

Via de website van de KNHS brachten duizenden paardenliefhebbers een stem uit op hun favoriet. De 22-jarige dressuuramazone Emmelie Scholtens (Winschoten) kreeg uiteindelijk de meeste stemmen van het publiek. De hippische pers koos Tim Lips als favoriet en het Trainersplatform, waar alle toptrainers en bondscoaches van Nederland in vertegenwoordigd zijn, gaven Maikel van der Vleuten de meeste stemmen. In de optelsom van de drie uitslagen scoorde Lotje gemiddeld het hoogst.

De verkiezing Rabo Talent van het Jaar is een gezamenlijk initiatief van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en haar hoofdsponsor Rabobank.

Op de foto: links: Heleen Crielaard, hoofd sponsoring van Rabobank Nederland, midden: Loltje Schoots, rechts: Martien van den Heuvel, voorzitter KNHS.