Gemeente Bedum


College stemt in met kap tweetal bomen bij 'Moeke Vaatstra' in Zuidwolde

16 januari 2008
Foto N. Meertens, Usquert Bomen aangetast door rot in stam;

Het college van b. en w. heeft ingestemd met de kap van twee beeldbepalende bomen bij café Moeke Vaatstra in het centrum van Zuidwolde. Onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de twee bomen van binnen aangetast zijn door rot. Ze kunnen daardoor op termijn een gevaar voor de omgeving gaan vormen. Het gaat om een linde en om een kastanjeboom . Een derde boom waarvoor kapvergunning was gevraagd, eveneens een linde, is volgens de geraadpleegde deskundigen gezond. Hiervoor verleent het college geen kapvergunning.

Voor de kap van de drie bomen werd vergunning aangevraagd door de uitbater van het café. Deze betoogde dat de wortels van de bomen de omliggende bestrating omhoog duwen en dat deze schade veroorzaken aan het pand. Na publicatie van de aanvraag door de gemeente volgden verontwaardigde reacties uit het dorp. Tegen de kap werden handtekeningen ingezameld en er werden schriftelijke bezwaren tegen de kap ingediend.

De gemeente heeft daarop het adviesbureau Prozicht uit Ten Post in de arm genomen. De onderzoekers concludeerden eind vorig jaar dat de betreffende kastanje een verminderde vitaliteit heeft door inrotting van de stam en de kwetsbaarheid van de wortels. De stam van de kastanje blijkt hol te zijn; het rottingsproces is volgens de onderzoekers onomkeerbaar. . Het bureau adviseert daarom de boom te kappen. Ook bij één van de twee linden bij het café, het scheefstaande exemplaar, is inrotting van de stam geconstateerd. Hier luidt het advies eveneens de boom te kappen. De levensverwachting van de twee aangetaste bomen bedraagt volgens het adviesbureau drie tot acht jaar. De derde boom heeft, aldus de onderzoekers, een goede vitaliteit. Wel wordt geadviseerd de boom deskundig te laten snoeien en de bestrating in de omgeving daarvan aan te passen.

* U kunt het rapport van het adviesbureau downloaden (in pdf-formaat).

Het college wacht nu een schriftelijke akkoordverklaring met de aangevraagde kapvergunning van de eigenaar van Moeke Vaatstra af. De aanvraag is dus voor de twee aangetaste bomen gehonoreerd. Daarbij stelt het college wel als eis dat er overgegaan wordt tot herplant. Over het soort boom dat er moet komen, wordt nog nader overlegd met de eigenaar van het horecabedrijf.